Soler (ERC) creu que els saltencs s'han d'unir 'no per orígens comuns sinó per interessos comuns'

Reivindica la construcció de la comissaria dels Mossos a Salt i un major nombre d'efectius d'aquest cos al municipi

ERC considera que l'elevat percentatge de nouvinguts a Salt "porta problemes, però no perquè es tracti d'immigrants", sinó perquè "s'hi ha instal·lat la pobresa i la misèria". Per contrarestar-ho la formació nacionalista proposa invertir en polítiques socials, ja que creu que donaran resultats a "llarg termini" quant a "cohesió i convivència". Pels republicans ara no és moment de parlar d'inversions en infraestructures, per exemple, ja que "actualment l'economia no està per això".

Sobre la polèmica mesura proposada per l'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC), de distribuir els alumnes de Salt entre les poblacions veïnes, que tenen una ràtio menor d'immigrants a les escoles, Soler considera que sí caldria repartir els estudiants a altres localitats i que, a la vegada, els nens de pobles veïns poguessin estudiar a Salt. Pel candidat republicà caldria repetir amb les localitats veïnes el mateix procés que va viure Salt amb els diversos barris. Així, recorda que hi havia diferent proporció d'immigrants entre escoles de zones diferents, i finalment les ràtios es van anar igualant.

Pel que fa al debat sobre la falta de seguretat a Salt, el candidat d'ERC considera que per combatre-la cal potenciar la policia de proximitat i incrementar el número de Mossos al municipi. Així mateix, reclama al Departament d'Interior que construeixi la comissaria dels Mossos a la localitat, tal com va preveure l'anterior govern de la Generalitat. Soler també reclama més fermesa de la justícia a l'hora de castigar els delinqüents reincidents. Així mateix, considera que les càmeres de vigilància al carrer "potser són necessàries en alguns llocs concrets", tot i que la solució "tampoc és instal·lar 300.000 càmeres a tot el poble".

Altres mesures concretes que proposa ERC són la creació de la tercera escola bressol a l'emplaçament de l'actual escola El Gegant del Rec; incrementar els recursos destinats a les comunitats de propietaris pels serveis de mediació, administració i assessorament jurídic, o la creació d'un centre cívic i una biblioteca a la zona centre, així com estudiar la ubicació d'un centre cívic al Barri Vell de Salt, entre d'altres.

"Des del poble es pot fer molt per la independència"

Tot i que reconeix que l'elevat percentatge d'immigració dificulta la implantació d'una consciència sobiranista a Salt, Soler és optimista i assegura que "des del poble es pot fer molt per la independència". Així, per exemple, creu que si tots els pobles aprovessin mocions demanant la independència, "segurament algú en faria cas". D'altra banda, és conscient que el vot nacionalista es divideix a Salt entre ERC, la CUP i Independents per Salt, principalment, amb alguns votants sobiranistes que també contemplen l'opció de CiU, a més.

Reeditar el pacte amb el PSC, la possibilitat més factible

Sobre possibles aliances postelectorals, ERC diu que no pactarà amb cap partit amb "tendència xenòfoba", i no ha descartat fer-ho amb PSC i CiU. Tot i això, reconeix que amb la federació nacionalista seria "difícil", ja que en aquest mandat les relacions "no han estat massa fluïdes".

El PSC ha governat aquesta legislatura amb ERC, en un mandat on els desacords -que s'han resolt "internament"- han estat principalment per qüestions relacionades amb el nacionalisme, ha recordat Soler. El candidat d'Esquerra és conscient que haver format part del govern aquests quatre anys els pot haver desgastat ja que les coses "no es fan bé per tothom", però es mostra optimista que això no els passarà factura.

D'altra banda, ERC creu que hi ha hagut intenció de desgastar el govern municipal, no sap si des de l'oposició però "sí des de l'àmbit local i potser polític". Així, Soler creu que hi ha qui vol "quant més mal millor", i per això hi ha hagut interès d'"activar el còctel immigració-delinqüència".

El candidat d'ERC, Josep Soler, ha estat durant aquest mandat regidor de l'àrea de Serveis Públics i en les eleccions del 2007 anava de número 2 a la llista republicana. Substitueix al capdavant de la llista d'ERC Joan Boada, que ha estat el primer tinent d'alcalde durant aquesta legislatura i que aquesta vegada dóna suport simbòlic a la candidatura presentant-se al número 21 de la llista.

Des que es van presentar per primer cop a l'Ajuntament de Salt l'any 1991, ERC sempre ha obtingut dos regidors, el resultat que esperen repetir aquest any. Malgrat aquest resultat sòlid, els republicans van perdre la meitat dels vots en les darreres eleccions -de 1.137 a 661- i si aquesta xifra baixa gaire més, perdran algun regidor.