El PSC, ERC i Vall d'Aro en Comú fan fora a Giraut de l'alcaldia de Platja d'Aro

Maurici Jiménez serà el nou batlle

Relleu històric a l'alcaldia de Castell-Platja d'Aro. Un pacte entre el PSC, ERC i Vall d'Aro en Comú (VAeC-ECG) traurà Joan Giraut del càrrec després de gairebé tres dècades. Giraut, que en aquests comicis es presentava sota les sigles de Junts per Catalunya, va guanyar en vots però va empatar en regidors amb els socialistes, que també en van treure cinc, un més que fa quatre anys. Esquerra va mantenir els tres que tenia, SOM-TE, en va aconseguir dos i Vall d'Aro, un.

Durant aquest mandat, CiU i PSC han governat junts.De fet, el futur alcalde, Maurici Jiménez, ha estat durant els últims quatre anys primer tinent d'alcalde.

L'acord a tres bandes s'ha fet públic aquest dimarts al matí en una roda de premsa on han remarcat que l'escenari que van deixar les eleccions els deixa nou dels disset regidors en joc. "Considerem que els ciutadans valoraran la suma dels esforços per formar un govern d'esquerres, fort i estable", asseguren al document.

Jiménez ha explicat que sent que és un "repte esperat" alhora que ha posat en valor els quatre anys d'experiència obtinguda durant el mandat que ara s'acaba. El 26-M era el segon cop que es presentava com a cap de llista a unes eleccions municipals. El futur batlle també ha dit que ho entomen amb "ganes de treballar, il·lusió i amb un equip fort i estable" per fer possible els projectes de govern i ha destacat el caràcter "municipalista" de l'acord a tres bandes que s'ha aconseguit tancar.

El pacte detalla que els seus programes permeten "teixir un projecte comú" i també fixa quin serà el repartiment d'àrees del consistori. La cap de llista d'ERC, Montse Rovira, es convertirà en la primera tinent d'alcalde i assumirà a més l'àrea d'Urbanisme. El cap de llista de Vall d'Aro, Pedro Torres, serà el tercer tinent d'alcalde i es farà càrrec de la regidoria d'Esports, Infància i Joventut. Esquerra, a més, ostentarà les regidories de Promoció Econòmica i Turisme. "Volem millorar la qualitat de vida dels veïns així com la dinamització econòmica, l'habitatge i el comerç", ha afegit Jiménez.

Llibertat de vot amb els temes de país

En relació a la situació política de Catalunya, l'acord estableix que es comprometen a "prioritzar" l'estabilitat i la "neutralitat institucional" sense "renunciar a la defensa de les seves pròpies posicions en el que depassi l'àmbit local. Sobre aquest aspecte, Jiménez ha remarcat que és una continuació del que s'ha vingut fent durant aquest mandat amb CiU amb moments complexos com l'1-O i on s'ha preservat la llibertat de vot de les forces que formaven govern.

I en el cas de la "neutralitat institucional", el futur alcalde explica que les decisions es prendran en funció del que es voti per majoria al ple. Així, ha posat l'exemple de la pancarta a favor dels líders independentistes presos que hi ha a la façana de l'Ajuntament. "S'haurà de ratificar per ple i si hi ha una majoria independentista que diu que cal mantenir-la jo com a alcalde ho acataré; el que no farem serà batallar amb els socis de govern temes que no siguin d'ajuntament", ha afegit.

En un sentit similar s'ha expressat la cap de llista d'ERC, Montse Rovira, que assegurat que actuaran amb llibertat i que no creu que la situació o la sentència sobre el procés pugui condicionar el pacte. Pel què fa la decisió de governar amb els socialistes, Rovira diu que durant tota la campanya van dir que apostaven per un canvi després de 30 anys i que veien "inversemblant" donar-li suport. A més, diu, "si confrontem els programes amb el PSC, tenim un 80% de coincidència en la voluntat de donar un impuls al poble".

Giraut es va negar a compartir l'alcaldia

Jiménez ha explicat que l'endemà del 26-M es va asseure amb el cap de llista de Junts per Catalunya, Joan Giraut, per sondejar la possible reedició del govern. L'actual alcalde en funcions, però, va expressar que no entrarien a debatre una possible alcaldia compartida després que els socialistes posessin en valor estar aquest cop en igualtat de condicions amb cinc regidors. "Aquí vam decidir obrir el joc i començar a parlar amb la resta de forces", ha admès Jiménez. El futur alcalde també ha explicat com, per sorpresa, ahir a la tarda el mateix Giraut li va oferir aquest cop compartir l'alcaldia a dos anys i escollir les àrees. L'acord amb ERC i Vall d'Aro en Comú ja estava molt avançat i per tant ja no van voler entrar a negociar amb Junts per Catalunya. Unes hores més tar, ja de matinada, l'acord del tripartit s'ha tancat i aquest matí s'ha donat a conèixer.

Giraut, un dels batlles històrics de la demarcació, va accedir a l'alcaldia per primer cop l'any 1991 i la va mantenir fins al 2009 quan una moció de censura encapçalada pel PSC, aleshores amb Dolors Padilla al capdavant, el va treure del govern. La va recuperar l'any 2011 i el 2015 la va revalidar, sota les sigles de CiU, amb un pacte amb el PSC.