ERC de Girona proposa 'fer Europa' estrenyent els vincles amb la Catalunya del Nord

Aprofitar les sinèrgies amb el TAV i impulsar la recerca universitària, eixos del programa dels republicans

Coincidint amb la celebració del Dia d'Europa, i davant la seu de la comunitat de municipis Perpinyà Mediterrània, ERC de Girona ha presentat aquest dilluns les propostes per impulsar Girona portes enfora. Segons ha ressaltat Martinoy, és bàsic que la ciutat aprofiti les potencialitats que es generaran amb el TAV i "estrènyer vincles amb les capitalitats" de l'altra banda de la frontera que també comparteixin l'alta velocitat, com Perpinyà, Narbona o Montpeller.

"Es tracta de constituir un veritable lobby per fer front a París i a Madrid, i si cal també a Barcelona, en la defensa dels interessos comuns", ha dit el número 2 de la llista. ERC de Girona s'ha proposat "fer Europa" des d'allò més proper i, com ressalten els membres de la llista, això passa abans que res per consolidar vincles amb la Catalunya del Nord.

Per això, la candidatura encapçalada per Blanca Palmada proposa "incrementar molt l'antena de Girona" dins l'espai català transfronterer. Entre d'altres, les propostes per aconseguir-ho passen per establir una línia d'autobús entre les dues ciutats (l'actual només uneix Perpinyà amb l'aeroport de Girona) i potenciar al màxim els acords en recerca universitària.

"L'aposta que fem té molt a veure amb creure's que Girona és una ciutat mitjana universitària d'Europa; per tant, l'Ajuntament ha d'estar darrere els joves i ajudar-los en aquests intercanvis", ha indicat Blanca Palmada. L'alcaldable d'ERC també ha dit que ara és quan cal aprofitar les oportunitats que ofereix l'espai català transfronterer, perquè "aquests canvis es veuran en els propers deu anys".

Obrir una seu a Perpinyà

Finalment, ERC també ha dit que el seu programa també aposta per obrir una seu a Perpinyà a imatge de la que l'aglomeració de municipis nordcatalans té a la plaça Josep Pla de Girona. "Som conscients que ara les dificultats pressupostàries no ho permeten, però tant bon punt la reactivació ho faci possible, l'obrirem", ha dit Jordi Martinoy.

El número 2 de la llista d'ERC a Girona també ha apostat per impulsar més els vincles turístics amb la Catalunya del Nord. "Som una destinació de curta estada, i estaria bé retenir un dia a Girona tots aquells nordcatalans que van a l'Alt Empordà", ha conclòs Jordi Martinoy.