'Le Monde' relata l'últim sopar al 'Bulli'

Ferran Adrià desmenteix rumors i diu que tanca el restaurant per poder continuar creant

"És un sopar de comiat, amb la impressió de tancar una aventura que va començar fa un quart de segle quan 'El Bulli' era una fonda on podia menjar una amanida entre capbussada i capbussada". Així comença l'article de 'Le Monde' dedica en l'edició d'aquest dilluns al comiat del restaurant català tres estrelles Michelin.

Acompanyat d'una fotografia de la cuina del Bulli, l'article, a sis columnes en primera pàgina, destaca que resulta "estrany" que es tanqui un restaurant tres estrelles liderat per un xef que ha estat considerat el millor cuiner del mon de 2006 a 2009 i que és "l'emblema de la cuina conceptual".

L'autor de l'article, Michel Guerrin, ofereix detalls d'un sopar al Bulli que descriu com un "decalatge violent entre la visió i el gust" i una desestructuració dels aliments i les emulsions". Són en total 47 plats que serveixen "cambrers de 25 anys vestits de negre que descriuen fredament els menjars".

'Le Monde' destaca que, en el món de la cuina, ningú no entén que Adrià, amb 49 i a la cima de l'èxit, tanqui 'El Bulli'. La decisió ha suscitat rumors de tot tipus que Adrià desmenteix en declaracions al diari francès: "Han dit que estava malalt i estic en plena salut, han dit que estic arruïnat i no em falten diners; han dit que la meva cuina era perillosa per la salut i cada nit quaranta persones dinen al meu resultat (...) Una cuina d'avantguarda sempre suscita polèmiques".

Adrià creu que tots els rumors que s'han generat posen de manifest que 'El Bulli' "no és només un restaurant, sinó un fenomen social i cultural".

El diari francès destaca que Adrià "ja en té prou" després de 25 anys fent menjar tots els dies i que ara vol encarar la carrera cap a noves fites professionals. En aquest sentit, el diari explica el projecte de la fundació 'El Bulli', que crearà continguts per cuiners de tot el món entrelligant la cuina amb el disseny, les arts visuals i l'arquitectura.  

'Le Monde' amb aquest article fa les paus amb el cuiner català després de publicar el passat 30 de gener que el motiu del tancament de 'El Bulli' venia donat per una demanda judicial interposada per la família Horta contra Ferran Adrià. Aquest fet va ser immediatament desmentit per part del xef.