Una entitat reclama a Santi Vila (CiU) la recuperació de la Sala Edison de Figueres

El candidat convergent va prometre l'any 2007 recuperar l'equipament qualificant-lo de "prioritari"

D'aquí dos anys se celebrarà el centenari de la construcció de la històrica Sala Edison de Figueres, propietat d'Antoni Escudero. Actualment l'edifici està tancat i es troba en molt mal estat des de fa anys. És per tot això que el Grup d'Estudi i Defensa del Patrimoni de Figueres (GEDP) torna a reclamar -igual que ho va fer l'any 2003-, la recompra i rehabilitació de l'espai. El portaveu de l'entitat, Esteve Robleda, es mostra molt molest amb el fins ara alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), que va assegurar durant la campanya electoral de 2007 que la recuperació de la Sala Edison seria "una prioritat" tal i com queda reflectit en un article publicat al Diari de Girona.

Robleda explica com a inici de mandat Vila va reunir-se amb una representació de les entitats figuerenques que reclamaven la recuperació de l'espai juntament amb l'aleshores regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC). Al llarg de la reunió es va acordar una nova trobada i fer una visita a l'equipament, fet que mai es va arribar a materialitzar. És per tot això que el GEDP ha iniciat una campanya sota el lema "Quina desil·lusió" per tal de reclamar novament la recuperació de la sala i recordar a Vila que l'havia considerat prioritària temps enrere. Tanmateix, no tenen pensat contactar amb els candidats per fer-los saber les seves inquietuds però sí que penjaran al llarg de la ciutat cartells amb la notícia publicada el juny de 2007 amb les declaracions del convergent.  "Ens agradaria que es pogués celebrar el centenari de la construcció de l'antic cinema amb el tema arreglat i que ens expliquin en quin estat de degradació es troba", ha reblat Robleda. 

L'antic cinema Edison

La Sala Edison va ser el primer cinema de Figueres i un dels primers de Catalunya, model dels que van venir després. Es va construir l'any 1.914 per l'arquitecte Josep Azemar, autor també de l'antic Escorxador, la casa Mas Roger a la plaça de la Palmera i la casa Salleras a la Rambla. És un dels edificis més emblemàtics de Figueres.

La seva història és paral·lela a la del cinema Jardí. Tots dos edificis formen un conjunt que explica una part de la història figuerenca de principis del segle XX, amb el teló de fons de l'electrificació i la popularització del cinema. La Sala Edison va tancar les portes l'any 1984 i des d'aleshores no s'hi ha sabut trobar un altre ús. L'equipament porta més de vint anys en aquesta situació, legalment protegida pel Catàleg del Patrimoni de Figueres, però realment amenaçada per la degradació que afecta tots els edificis que no s'utilitzen. Hi ha hagut diversos intents no reeixits de destinar-lo a diferents usos. L'últim va ser l'any 2003 amb un projecte que va ser rebutjat per la Comissió de Patrimoni i la Comissió d'Urbanisme, a més de ser rebutjat per diverses entitats.