Comença la substitució de bosses de plàstic per unes de compostables al mercat d'Olot

S'han repartit 36.000 unitats

Des del 20 de maig passat, 14 parades del mercat setmanal d’Olot han substituït les bosses de plàstic per compostables en una prova pilot a Catalunya. Concretament, són deu parades de fruita i verdura, dues de fruits secs i dues més de planter, totes elles situades al mig del passeig d’en Blay. Ofereixen als seus clients bosses compostables planes de dues mides (30x42 cm i 35x47 cm) per a la compra a granel i bosses amb nansa de 40x50 cm.

A totes les bosses s’hi ha imprès l’eslògan 'A Olot, botigues a prop' amb l’objectiu de fomentar la compra de proximitat. En aquesta primera fase s'han proveït els paradistes amb 36.000 bosses (12.000 bosses 30x42 cm, 9.000 bosses de 35x47 cm i 15.000 bosses de nanses impreses) amb la previsió de cobrir les vendes que es facin entre un i dos mesos.

Aquesta iniciativa no ha tingut cap cost pel marxant i el comprador només haurà de pagar 5 cèntims per les bosses de nanses, en aplicació del Real Decret 293/2018, de 18 de maig sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel que es crea el Registre de Productors. Aquesta prova pilot respon a una voluntat de l’Ajuntament de reduir la generació de residus, fomentant la no utilització de bosses de plàstic i la compra a dojo o granel. També respon a una demanda del propi mercat detectada a través d’una enquesta feta a finals del 2018 a 43 marxants del sector d’alimentació i planters segona la qual el 86,8% responien que estaven disposats a canviar les bosses de plàstic per bosses reciclables. Es calcula que al mercat setmanal d’Olot es reparteixen un mínim de 250.000 bosses l’any.

La distribució de bosses biodegradables és una de les mesures de millora del mercat setmanal d’Olot. A finals de 2018 totes les parades havien eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors i a principis d’aquest 2019, un 80% dels marxants d’alimentació i planter havien adaptat l’estructura de la parada seguint els criteris de colors de la carta del Nucli Antic. La totalitat de les parades havien col·locat un faldó (de la mateixa tipologia cromàtica i de teixit que el tendal) per a la bona disposició de les mercaderies i per evitar que les caixes buides quedessin a la vista.

Des del 2016 i de forma anual, l’Ajuntament d’Olot obre una convocatòria d’ajuts als titulars de parades d’alimentació i planter que mantenen en òptimes condicions de neteja l’espai que tenen assignat els dilluns. La partida prevista per a cada exercici és d’uns 2.000 euros. En total, se n'han beneficiat 50 marxants, representant una "millora substancial" de les condicions de neteja durant i després del mercat, així com de la separació dels residus generats.