Patacada d'ERC a Cadaqués que perd l'alcaldia i passa de sis a un regidor

Fem Cadaqués i Junts per Cadaqués han empatat amb quatre regidors

Mantenir l'alcaldia a Cadaqués (Alt Empordà) és un afer complicat. El municipi ha alternat des de les primeres eleccions democràtiques governs de CiU i ERC. El més llarg, el que va ostentar el convergent Miquel Figueras del 1983 al 1995. El seu fill, Joan Figueras, però, només va aconseguir governar el municipi del 2011 al 2015.

ERC, amb l'aleshores alcalde Joan Borrell, va aconseguir mantenir-se dos mandats (del 2003 al 2011) i Lloret no ha repetit la travessa. El candidat d'Esquerra va guanyar amb una clara majoria l'any 2015 amb sis dels onze regidors en joc i va traslladar CiU a l'oposició.

Fins a cinc llistes

Aquest diumenge, el municipi havia de triar entre cinc llistes i la de Lloret només ha aconseguit 141 vots. Una situació que l'ha deixat amb només un regidors dels sis que tenia. Fem Cadaqués, liderada per Pia Serinyana, ha guanyat els comicis però ha empatat amb la candidatura de Junts per Cadaqués, amb Jordi Riera al capdavant. Tots dos partits han aconseguit quatre regidors.

Lloret admet la forta davallada i ho atribueix a múltiples raons. L'alcalde en funcions entoma un "mea culpa" però també creu que el municipi buscava un canvi i que hi ha hagut múltiples factors que han decantat el vot cap a altres formacions. "Segur que hi ha tingut a veure els projectes urbanístics polèmics", admet Lloret. Malgrat això, valora positivament que hi hagi canvis i assegura que la llista guanyadora té un projecte "potent" per a Cadaqués.

Caldran pactes

Sigui com sigui, la nova configuració municipal obligarà a buscar pactes per aconseguir la majoria absoluta, fixada en sis regidors. De fet, els dos partits més votats han explicat que ja han començat els primers contactes però que encara no hi ha res tancat. Des de Fem Cadaqués, Pia Serinyana, insisteix que ara per ara la única opció que contemplen passa perquè ella es converteixi en alcaldessa.

Davant d'aquest panorama, Lloret diu que escoltarà les propostes i no descarta ni entrar a govern ni quedar-se a l'oposició.