Guanyem Girona aposta per un govern amb ERC i els vots del PSC

Salellas es marca com a objectiu fer fora Madrenas

Guanyem Girona aposta per tancar un pacte amb ERC i demana al PSC que voti a favor de la investidura, per assegurar-se majoria absoluta en primera volta (l'única fórmula que els permetria assolir l'alcaldia).

El cap de llista de la candidatura, Lluc Salellas, assegura que un acord amb els republicans és una proposta "que lliga la ciutat amb el país" i permetria forjar un govern "que sigui garantia de progrés, transformador i amb compromís republicà".

Entén, a més, que com a segona força al consistori, és a ells a qui els toca la "responsabilitat" de plantejar "el relleu". Salellas admet que la seva proposta és "complicada", perquè demanaria que els socialistes avalessin la investidura a canvi de res. "Tenim clar que no pactarem amb el partit del 155, però Paneque haurà d'escollir qui volen a l'alcaldia, si Madrenas o Salellas, ha assegurat el cap de llista.

L'alcaldable ha afirmat que la seva és una aposta "per un govern social, transformador, progressista i compromès amb la República Catalana". I ha reiterat –com ja va fer a la nit electoral- que la candidatura creu "que la millor solució per a la ciutat" és tancar un pacte a dos amb ERC.

Un acord que li asseguraria deu regidors dels 27 que té el ple i que, per tant, "estaria per damunt dels nou que té Marta Madrenas", ha insistit Salellas. Però Guanyem Girona també té clar que, perquè aquesta fórmula prosperi, cal assegurar-se majoria absoluta en la primera volta de la investidura (perquè sinó, l'alcaldia tornaria a ser per JxCat com a força més votada).

Per això, Guanyem Girona interpel·la directament el PSC i li prega que avali el pacte amb els republicans, si al final acaba arribant a bon port. I que ho faci a canvi de res, perquè amb els socialistes no hi haurà pacte de govern. Però amb els sis vots que sumen els regidors del PSC, sí que l'opció que planteja Salellas tiraria endavant.

"Tenim clar, i així ho ha decidit l'assemblea de Guanyem Girona, que no farem cap pacte de govern amb el partit del 155", ha dit el cap de llista però que, en canvi, si reclamen als socialistes el suport durant la investidura. "Sílvia Paneque haurà d'escollir qui volen a l'alcaldia, si Madrenas o Salellas", ha afegit, en referència a avalar un govern de dretes o bé fer un gir cap a l'esquerra. I aquí, l'única opció que els quedaria als socialistes és votar a favor que l'alcaldia canviés de mans (perquè si no ho fan així, indefectiblement això suposaria que Madrenas continués governant en minoria).

"Ens toca plantejar el relleu"

Lluc Salellas sosté que el pacte entre Guanyem i ERC és l'única proposta que "lliga la ciutat i el país". "Som garantia de progrés, de govern social, transformador i amb compromís republicà", assegura. A més, l'alcaldable de Guanyem entén que, com a segona força a les urnes, és a ells a qui els pertoca plantejar el "relleu polític".

També diu que a l'hora de negociar amb els republicans, la candidatura que encapçala està disposada a ser "generosa". Sobretot, allò que prioritza un acord programàtic –perquè entre els dos hi ha propostes que conflueixen- i, si això es tanca, Salellas deixa per a més endavant parlar del repartiment de regidories i de com quedaria l'alcaldia al llarg del mandat. "Ara per ara, allà on ens trobem és en voler tancar un acord a nivell d'estratègia i programa", diu.

La proposta de l'alcaldable de Guanyem, però, xoca amb la que va fer ahir el cap de llista d'ERC, Quim Ayats. D'entrada, perquè va vetar el PSC. Però també perquè va erigir com a única via un acord a tres entre JxCat, Guanyem i ERC.

Salellas, però, té clar que Guanyem Girona és "l'alternativa a Madrenas" i que els seus programes xoquen de ple en molts aspectes. Per això, ja avança que l'acord a tres és una via que neix morta. "El nostre és un no rotund a una investidura de JxCat", afirma el cap de llista.

L'alcaldable de Guanyem també subratlla que són conscients que el pacte entre ells i ERC, amb l'aval del PSC per a la investidura, és una via "complicada" i amb un "recorregut que no és automàtic". Però també recorda que aquesta fórmula "no és nova" a la comarca, perquè a les eleccions del 2015, precisament, és la que va permetre desbancar Jaume Torramadé de l'alcaldia de Salt (Gironès). Allà, ERC i Independents per Salt (IpS)-CUP van tancar un pacte que va rebre el suport del PSC per a la investidura.

  • Salellas aposta per un pacte amb ERC