Ester Farreró, l'alcaldessa cupaire que els veïns de Vilaür han escollit per llista oberta

Dona relleu a més de 30 anys de governs convergents

Vilaür (Alt Empordà), un municipi de prop d'un centenar d'habitants, ha donat un tomb al seu ajuntament en aquestes eleccions. Per primera vegada després de més de 30 anys, tindrà una alcaldessa cupaire, Ester Farreró, que ha estat la més votada a través del sistema de llistes obertes. Farreró i els altres quatre regidors escollits es van presentar sota les sigles Independents per Vilaur (IPV) – AMUNT, vinculada a la CUP.

L'antiga Convergència i Unió (CiU) ha governat a Vilaür ininterrompudament des del 1983. Des d'aquell any fins al 1991 amb Narcís Sabri al capdavant i des d'aleshores fins ara, amb Joan Farreró com alcalde. El municipi vota a través del sistema de llistes obertes i durant més de 30 anys ha estat governat per aquesta formació però diumenge va capgirar el seu llibre d'història donant la majoria absoluta a una llista vinculada a la CUP, IpV-AMUNT.

La més votada va ser Ester Farreró, neboda del fins ara alcalde, que assumirà el càrrec per decisió de la resta de la llista, amb quatre regidors més. Farreró insisteix que no es tracta d'una candidatura rupturista sinó, més aviat, "continuista".

"Fa un any ens van dir que no es tornarien a presentar després de 24 anys i vam decidir unir-nos per fer alguna cosa", explica la futura alcaldessa. Admet que tenien certa por de que, després de tants anys votant una mateixa llista, el paraigües de la cupaire fos un obstacle però els resultats han demostrat que no.

Farreró explica que, a banda, d'ells, hi havia dues tres llistes més. ERC, "amb veïns del poble" i "dues llistes amb persones que no són d'aquí: Junts per Catalunya i PSC". En aquests comicis, la llista vinculada a Esquerra va obtenir 27 vots (davant dels 51 d'IpV), JxCat, 2 i el PSC, cap.

La futura alcaldessa detalla que, seguint el model de la CUP; funcionaran de manera assembleària i que buscaran la participació dels habitants del municipi.

Alcaldies de la CUP

A les comarques gironines, la CUP ha quedat en quarta posició per darrere del PSC però ha aconseguit més de 24.000 vots l 7,17%, millorant els resultats d'ara fa quatre anys, quan van aconseguir uns 19.000 vots, el 6,51%. La formació conserva algunes alcaldies emblemàtiques com Celrà, Verges (on eren la única llista que es presentava) o Viladamat. També governaran a Vilajuïga, sota les sigles Assemblea per Vilajuïga o a Colomers. En totes aquestes poblacions, han aconseguit majoria absoluta.