Pacten 8 anys i mig de presó per l'autor del crim de Roses

L'expulsaran del país quan compleixi tres quartes parts de la condemna

L'Audiència de Girona ha dissolt el jurat popular que, des de divendres, jutjava l'acusat de matar el company de pis d'una ganivetada al cor a Roses (Alt Empordà) el 18 de juliol del 2017. El motiu és que, just abans de formular les conclusions, el fiscal i la defensa han arribat a un acord per aplicar-li un eximent incomplet d'alteració psíquica.

Això després que, aquest dimarts, els perits que van avaluar el seu estat mental hagin conclòs que va patir un episodi psicòtic provocat pel consum d'alcohol i drogues. El president del jurat ha condemnat de viva veu l'acusat com a autor d'un delicte d'assassinat i un intent d'homicidi. Quan hagi complert tres quartes parts de la condemna l'expulsaran del país.

Així, l'Audiència de Girona ha condemnat Hamed Adarous a 6 anys de presó per un delicte d'assassinat i li ha imposat una pena de 2 anys i mig per la temptativa d'homicidi tenint en compte que, en el moment de perpetrar els atacs, va patir un episodi psicòtic i tenia les capacitats greument afectades pel consum d'alcohol, cocaïna i cànnabis. A més, com a mesura de seguretat, l'Audiència conclou que Adarous haurà d'estar sotmès a control mèdic permanent.

L'acusat, que és d'origen marroquí, estava en situació irregular al país. Per aquest motiu, la condemna especifica que quan hagi complert tres quartes parts de la pena l'expulsaran del territori, on no podrà tornar en un termini de 10 anys. En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar amb 150.000 euros la mare de la víctima mortal. La sentència ja és ferma perquè tant fiscalia com defensa han renunciat a presentar recurs.

L'acord entre fiscalia i defensa ha arribat després de la declaració, aquest dimarts al matí, dels quatre perits que han avaluat l'estat mental de l'acusat al llarg del procediment. Tots quatre conclouen que, en el moment dels fets, va patir un episodi psicòtic pel qual va necessitar tractament. L'única discrepància ha estat sobre el grau d'afectació. Tres d'ells consideren que en el moment dels fets tenia les capacitats "abolides" però la quarta ha exposat que estaven "greument" afectades.

Al matí també ha declarat l'acusat, que ha assegurat que "sentia veus" que li deien que matés els seus companys de pis perquè feien córrer rumors sobre la seva orientació sexual per la població. El dia abans de l'assassinat, ja va agredir un company de pis amb un ganivet però els van poder separar i la víctima va aconseguir fugir del pis.

Segons el seu relat, feia tres dies que les veus s'havien intensificat, sobretot per l'augment del consum d'alcohol, cocaïna i cànnabis. El dia del crim, però, ha exposat que la "paranoia" va arribar fins a un punt que no era conscient del que es feia. "En aquell moment estava molt malament", ha dit Adarous que destaca que les veus li deien: "Mata'l, mata'l, que diu que ets 'maricon'".

Va ser aleshores quan va agafar el ganivet de cuina que feia dues hores que tenia a les mans i li va enfonsar al pit a la víctima, que en aquell moment estava dormint i no es va poder defensar.