L'Escala, el ''feu'' socialista de les comarques gironines

El candidat, Víctor Puga, aconsegueix una contundent majoria absoluta

Les eleccions municipals d'aquest diumenge han deixat un nou panorama polític a les comarques gironines. Junts per Catalunya (JxCat) ha guanyat els comicis a la demarcació seguida d'ERC però la tercera posició ha estat per al PSC, que va aconseguir més de 41.000 vots. Tot i això, els socialistes no han aconseguit majories clares, a excepció d'alguns municipis petits com Biure o Torroella de Fluvià on, de nou, l'històric alcalde, Pere Moradell, ha revalidat l'alcaldia per només un vot de diferència amb el seu contrincant, la candidatura El Nostre Poble, de Jordi Nierga.

L'Escala s'ha convertit així en l'últim (o únic) "feu" socialista de la demarcació. La Candidatura de Progrés (CP) liderada per al fins ara alcalde, Víctor Puga, ha aconseguit una aclaparadora majoria absoluta amb 10 dels 17 regidors que hi havia en joc. Amb aquests resultats, la formació suma dos representants als que va aconseguir fa quatre anys amb Puga també al capdavant.

Els socialistes governen al municipi ininterrompudament des del 2007, aleshores amb l'exalcalde Estanis Puig. Però ja ho havien fet durant dotze anys amb Rafel Bruguera, que va deixar pas a dotze anys més de lideratge convergent amb Josep Maria Guinart.

Sobre els resultats, Puga creu que la gent del municipi ha valorat i "premiat" una manera de fer que, al seu entendre, respon a un caràcter "dialogant" i de "consens". Per a Puga, tot i que l'Escala és una població gran en dimensions, els ciutadans coneixen els candidats i són fidels a unes determinades formes de fer política més enllà de les sigles dels partits.

El context del país

Puga és conscient que tot i la remuntada que està experimentant el PSC, el partit no es troba en el seu millor moment i que el que s'ha aconseguit a l'Escala és tot un èxit. El candidat i alcalde en funcions, però, creu que la situació del país no els ha passat factura perquè sempre han mostrat una "postura moderada" i de "respecte a les sensibilitats de tothom". "Nosaltres tenim un compromís amb l'Escala però també amb el país i no ens n'hem amagat: estarem a l'alçada del que demani el context de país", remarca.

De fet, Puga, juntament amb l'alcaldessa socialista de Vilafant, Consol Cantenys, es van mostrar en el seu moment crítics amb l'aplicació del 155 i ho van fer públic a través de les xarxes socials.

Els reptes de futur

Sigui com sigui, el futur alcalde remarca que no els fa por la majoria absoluta aconseguida, al contrari. Recorda que durant l'últim mandat ja van governar amb una majoria a través d'un pacte i que la seva voluntat segueix essent teixir consensos. "No necessitem pactes però l'Escala té projectes molt importants per afrontar com el POUM i això requereix el màxim de consens possible", insisteix.

Fins a set llistes

En aquest comicis, es van presentar fins a set llistes de les quals només cinc han obtingut representació. A banda dels socialistes i Esquerra, JxCat ha aconseguit dos regidors, un menys que el 2015; Gent de l'Escala, n'ha obtingut un i En Comú l'Escala, un més.