ERC guanya les eleccions a Begur en un frec a frec amb JxCat

Joan Loureiro haurà de tornar a pactar

ERC ha guanyat les eleccions a Begur (Baix Empordà) amb Joan Loureiro al capdavant. Ho ha fet per un marge molt ajustat amb Junts per Catalunya. En concret, els republicans s'han imposat amb el 25,15% dels sufragis, amb prou feines un punt i mig més que Junts per Catalunya. Això obligarà a un nou pacte al municipi entre Loureiro i altres formacions.
Aquesta vegada, però, destaca l'entrada amb força per part de dues formacions noves. Begur i Esclanyà i Tots per Begur, un partit sorgit sota el paraigua de Tots per l'Empordà i que ha acabat com a tercera força empatat amb BiE amb dos regidors. El ple el completarà l'edil del PSC que manté la representació que ja va obtenir fa quatre anys. La participació aquesta vegada ha estat del 70,27%, cinc punts per sobre de la que es va obtenir el 2015.
 
Les eleccions del 2015 a Begur van acabar amb vint anys de majories absolutes de CiU al municipi i van suposar que, de retruc, passés a l'oposició. El fins aleshores alcalde, Joan Català, va obtenir quatre dels onze regidors que hi havia en joc. Però un pacte a tres bandes entre ERC, el Bloc Municipal i el PSC (els dos primers amb tres regidors, i els socialistes amb un) el va desbancar i va fer alcalde el republicà Joan Loureiro.

El mandat, però, no ha estat exempt de polèmica. I l'urbanisme hi ha tingut molt a veure. D'entrada, perquè haver autoritzat unes obres en un rec sense l'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va costar-li el càrrec al primer tinent d'alcalde, Marià Renart (Bloc Municipal). A finals de l'any passat, i forçat per l'alcalde, Renart va dimitir i va passar a l'oposició. Els altres dos regidors del Bloc Municipal van mantenir-se a govern, però es van desvincular de la formació.

Però l'urbanisme també ha jugat un paper destacat en aquest 26-M. Durant aquest mandat, a Begur s'han reactivat urbanitzacions que havien quedat en un calaix durant la crisi: a Sa Riera i a la pedrera de S'Antiga les màquines ja hi treballen, perquè la moratòria aprovada per la Generalitat va arribar tard i quan la llicència d'obres ja s'havia concedit.
 
Aquest 26-M, els begurencs han pogut escollir entre sis candidatures. CiU s'ha reconvertit en Sempre per Begur i Esclanyà-Junts per Catalunya (JxCat) i, al seu torn, el Bloc Municipal ho ha fet en Tots per Begur Esclanyà-Tots Empordà (TxBE-TE). ERC i el PSC han mantingut candidats –Joan Loureiro i Francisco Pilsà- i també han presentat llista Cs i la nova Begur i Esclanyà-UPMcat (BiE-UPMcat). El seu candidat, Jordi Carreras, ha buscat aplegar el vot crític amb la gestió urbanística (el dels partidaris de la plataforma SOS Costa Brava).