Madrenas destaca que el seu és el ''millor model per a Girona''

Guanyem estén la mà a ERC per bastir una alternativa

Marta Madrenas, que ha seguit l'escrutini des de l'hotel Ultònia, s'ha esperat a què el recompte hagi enfilat més del 90% llarg –i JxCat hagi passat de deu a nou regidors- abans de sortir a saludar els militants i simpatitzants. Enmig de l'eufòria, la cap de llista ha fet un "agraïment immens" als més de 13.000 gironins que han confiat en el seu projecte. "És el millor per a la ciutat i el que necessita la Girona del futur", ha assegurat l'alcaldessa en funcions.

Madrenas tampoc ha volgut passar per alt que el resultat a les urnes consolida l'aposta perquè "la ciutat continuï essent punta de llança de l'independentisme i la república catalana". I ha assegurat que, des d'ara mateix, la seva candidatura té "moltes ganes" de posar-se a treballar i "construir" la Girona que porten al seu programa. "Per tant, avui mateix ens tornarem a arremangar i treballar per la nostra ciutat i pel país amb la mateixa empenta i força com hem fet fins ara", ha subratllat.

Alternativa de govern

El seguiment dels resultats a la seu de Guanyem Girona ha estat tens perquè no ha estat fins l'escrutini ha superat el llindar del 90% que han obtingut el sisè regidor i han superat el PSC com a segona força al consistori. Ha estat aleshores quan s'ha desfermant l'eufòria.

El cap de llista, Lluc Salellas, ha subratllat que la formació municipalista, creada fa només sis mesos, ha aconseguit una fita històric a la ciutat superant els 8.000 vots, uns resultats que fins ara només havien aconseguit CiU o el PSC a la ciutat. "Estem molt contents del suport que hem rebut", ha afirmat.

Salellas sosté que el retrocés de la candidatura encapçalada per Marta Madrenas i el creixement de Guanyem Girona els avala per intentar bastir una alternativa de govern. "Amb els nostres resultats entenem que el que cal és explorar pactes i majories, portarem el nostre programa a la resta de partits per veure si hi ha una possibilitat d'acord que provoqui el relleu polític a aquesta ciutat", ha dit.

Des de damunt una cadira per adreçar-se a les desenes de persones que omplien la seu, Lluc Salellas ha estès la mà directament a ERC. "Tenim clar que el nostre principal aliat és ERC, la unió de les dues forces representa molts més vots dels que té l'actual govern, veurem si ens posem d'acord per aconseguir més suport de cara a la investidura", ha exposat.

Salellas no amaga que articular una alternativa de govern "no serà fàcil" però creu que, com a mínim, el que la ciutadania ha dit a les urnes és que cal explorar aquesta possibilitat. Unes paraules que han provocat que els simpatitzants de Guanyem Girona hagin corejat "alcalde, alcalde" mentre els ja sis regidors es feien la foto de família.

El PSC capitalitza el vot no independentista

El PSC considera que han fet uns bons resultats a Girona, on han passat de quatre a sis regidors. La seva cap de llista, Sílvia Paneque, exposa que el partit ha capitalitzat el vot no independentista a la ciutat. Tenen la clau per a la investidura però la candidata ha afirmat que encara és aviat per parlar de possibles pactes: "Parlarem amb les diferents forces polítiques, de moment no volem entrar a fer més valoracions".

Paneque considera que l'any al govern municipal i la feina que van fer "com a gest de responsabilitat" ha estat vist amb bons ulls pels gironins. "Això i la bona campanya que hem fet, on hem pogut explicar el nostre missatge de manera propositiva han contribuït a l'augment", ha opinat.

La candidata socialista considera que els gironins veuen el PSC com "la força política a favor del diàleg i la concòrdia": "Per a nosaltres és una bona notícia".

Contents però no eufòrics

El cap de llista d'ERC, Quim Ayats, ha seguit la nit d'aquest 26-M des del local electoral que el partit tenia al Barri Vell. Enmig dels aplaudiments i crits de "Quim equip! Quim equip!", el cap de llista ha dit que no estan "eufòrics" pels resultats, però sí "contents" per haver consolidat els quatre regidors. "Com a candidatura, hem tingut poc temps", ha dit, sense amagar que el grup municipal d'ERC que hi havia fins ara al consistori ha arribat fragmentat als comicis.

"Hem posat les bases del projecte d'ERC a la ciutat; però sobretot, ara mirem cap al futur i per això ens agrada dir que avui no acabar res, sinó que tot just comença", ha afirmat. Pel què fa a l'oferiment que ha rebut des de Guanyem Girona, l'alcaldable republicà no s'ha mullat. Sí que ha dit que, pels resultats, creia que ERC no té "la clau" per a una investidura. "Però ara i sempre mantindrem allò que hem dit: que estem absolutament disposats a parlar amb tothom", ha afegit, deixant entreveure que les converses dels propers dies marcaran el camí.

Cs, "consolidats"

Cs ha afirmat que els resultats a Girona, on mantenen dos regidors, són una "confirmació que el partit s'ha consolidat a la ciutat". El cap de llista, Daniel Pamplona, creu que el motiu pel qual els veïns els hi ha fet confiança és perquè defensen "els valors liberals, constitucionalistes i progressistes".

Pamplona creu, igual que Paneque, que els socialistes han arreplegat vot no independentista que en altres eleccions havien anat al PPC, que aquesta vegada ha quedat sense representació a l'ajuntament. "Serem una oposició ferma i responsable, estarem plenament compromesos en continuar desenvolupant el nostre projecte", ha conclòs.

El PP, fora de l'ajuntament

El resultat d'aquest 26-M deixa cinc forces al consistori gironí. I per primer cop en democràcia, suposa que el PPC es quedi sense representació al ple. La cap de llista dels populars, Concepció Veray, ha volgut agrair a tots els més de 1.300 votants que els han fet confiança, però també ha admès que aquest no era el resultat que s'esperaven. "Pensem que teníem el millor projecte per a Girona, però les urnes han parlat i jo assumeix el resultat", ha dit.

Veray ha dit que el PP seguirà treballant per fer "oposició". Això sí, ara "des de fora l'Ajuntament" però continuant reivindicant "allò que la ciutat necessita i criticant allò que no es faci bé". La cap de llista dels populars tampoc ha amagat que "l'entrada en escena d'altres partits polítics" ha fragmentat el vot, i que això els ha passat factura. "La centredreta a Girona ha tornat a dividir el vot i la força política que se n'ha vist més perjudicada ha estat el PP", ha conclòs.