Juli Fernández (PSC) torna a guanyar a Palafrugell empatant amb ERC

La candidatura Som Gent del Poble irromp amb tres regidors

El candidat del PSC, Juli Fernández, ha tornat a guanyar les eleccions municipals a Palafrugell (Baix Empordà) en nombre de vots, però com el 2015, empata a regidors amb ERC-ACM, tots dos amb 7. Per darrere seu irromp per primer cop la candidatura independent Som Gent del Poble amb 3 edils, que fa quatre anys es va quedar a les portes d’entrar a la institució.
Junts per Catalunya experimenta un retrocés respecte el 2015 i passa dels 5 representats obtinguts –aleshores com a CiU- a tan sols 3. D’altra banda, tant Palafrugell En Comú Podem (PeCP) com Ciutadans mantenen el seu únic representant, respectivament, a l’Ajuntament. Així les coses, i després d’una última legislatura convulsa en la qual Juli Fernández va ser desallotjat del govern municipal a través d’una moció de censura d’ERC-AMB i el PDeCAT, la propera alcaldia de la població empordanesa és una incògnita.
 
Les municipals del 2015 a Palafrugell van donar la victòria al PSC. Tot i guanyar en vots, però, els socialistes van obtenir set regidors, els mateixos que ERC-AM. Era la tercera vegada que el PSC s'imposava a les urnes en un poble on els pactes han pesat, i molt, a l'hora de formar govern (o fer-lo caure). El candidat del PSC, Juli Fernández, que ja era alcalde des del 2011, va continuar governant després de segellar un pacte amb CiU (que tenia cinc regidors) i l'Entesa (que n'havia tret un). El ple municipal, de 21 regidors, es completava amb un representant de Cs.

La situació, però, va fer un tomb la primavera del 2017. Els quatre regidors del ja aleshores PDeCAT –el d'Unió es va mantenir a govern- van trencar el pacte i van passar a l'oposició. Acusaven Fernández d'haver comès "constants deslleialtats" tirant pel dret amb les polèmiques obres al xalet del Golfet, amagant-los informació d'alcaldia o volent-los treure la regidoria de Cultura.

I a partir d'aquí, ERC-AM i el PDeCAT van teixir i tirar endavant la moció de censura que, el 5 de maig del 2017, va treure Fernández de l'alcaldia i va donar la vara al republicà Josep Piferrer. Des d'aleshores i fins a aquest 26-M, el nou pacte a l'Ajuntament de Palafrugell s'ha mantingut.

En aquestes municipals, els palafrugellencs han pogut escollir entre set candidatures. A més de les que ja tenen representació al municipi també han presentat llista el PP –que no ha obtingut representació- i, per primer cop, una nova candidatura independent: Som Gent del Poble (que s'ha integrat a la marca Tots Empordà) i que ha entrat amb força amb tres regidors.