Masquef: ''La governabilitat ha de ser possible''

El PP lamenta haver quedat fora del plenari i reivindica "la feina feta"

  • Jordi Masquef amb l'exalcaldessa, Marta Felip, durant la jornada electoral. ACN
    Jordi Masquef amb l'exalcaldessa, Marta Felip, durant la jornada electoral
    Fotos: ACN
  • Jordi Masquef durant la celebració de la victòria
    Jordi Masquef durant la celebració de la victòria

Un ajuntament menys fragmentat del que s'esperava però sense majories absolutes. Aquest és l'escenari que han deixat les eleccions municipals a Figueres on Junts per Figueres ha guanyat amb vuit regidors, un més que l'any 2015 quan CiU en va aconseguir set. Masquef, que ha ostentat l'alcaldia durant els últims sis mesos, ha revalidat el càrrec que va heretar de Marta Felip i s'ha imposat amb gairebé 2.000 vots més que la segona força, ERC que ha aconseguit 5 regidors.

Masquef ha afirmat que es tracta d'uns resultats "molt satisfactoris", tot i que ha admès que "no les teníem totes". Malgrat això, ha insistit en que han guanyat "àmpliament" i que amb "el panorama actual la governabilitat a Figueres ha de ser possible".

Sobre possibles pactes, el candidat de Junts per Figueres ha demanat prudència però ha dit que en els propers dies estudiaran totes les opcions. "Ara mateix no es descarta res, fins i tot, un govern en minoria", ha dit. Tot i això, ha remarcat que ha quedat clar que el seu model de ciutat és el que "la major part de la gent comparteix" i que, per tant, "ningú entendria cap altre moviment polític que no fos respectar la voluntat de la gent, que s'ha expressat amb meridiana claredat".

El candidat de la llista més votada ha dit també que durant els últims mesos a l'alcaldia "s'hi ha deixat la pell" i que la gent, finalment, ho ha valorat a les urnes.

El PP, el gran perdedor

Les cares alegres contrastaven amb les dels membres de la llista del PP, que han perdut els dos regidors que tenien i s'han quedat fora del plenari. La formació havia ostentat entre dos i tres edils des del 1991 però no ha aconseguit mantenir-los. La seva candidata, Mª Àngels Olmedo, ha lamentat la situació i ha defensat la feina que ha fet a l'Ajuntament durant els últims anys en què ha estat regidora. Olmedo ha agraït el suport dels figuerencs que l'han votat i del "gran equip" que l'acompanyava a la llista: "Això passa en política i has de saber perdre". Malgrat això, ha dit que "no és la fi de res" i que continuarà treballant per a la ciutat.

Pactes a la vista

Tot i que Junts per Figueres ha guanyat, la segona força, ERC, els segueix amb 5 regidors, dos més que al 2015. A més, el PSC, ha guanyat un nou representant i ja en suma quatre. Masquef ha avançat que no descarten un govern en minoria però amb aquest panorama sembla més que probable que els partits es vegin abocats a pactes per garantir una còmoda governabilitat.

Guanyem Figueres perd tres regidors

Un altre partit que ha perdut representació ha estat la coalició Guanyem Figueres, liderada pel mediador de la comunitat gitana José Castellón. La formació, que agrupa la CUP i Compromís d'Esquerres, s'ha quedat amb només un regidor. L'any 2015, però, els cupaires van aconseguir tres edils i Compromís, un.

Ciutadans, en canvi, ha aconseguit aguantar els dos regidors que tenia. La gran novetat de la nit ha estat la irrupció de la formació Canviem Figueres, liderada per l'empresari Xavier Amiel. Era la primera vegada que es presentaven i han aconseguit un regidor.

Ni Aixequem Figueres, ni Veïns Figueres-FIC ni Vox han aconseguit representació al consistori.