Subhasten uns apunts de Ferran Adrià amb un preu de sortida de 20.000 euros

Un manuscrit amb reflexions, tècniques i receptes del mestre dels fogons se subhastarà el 14 de maig a Barcelona

  • Ferran Adrià, el dia en què va regalar el manuscrit a la mare del seu amic Eduard Roger, pel seu aniversari
    Ferran Adrià, el dia en què va regalar el manuscrit a la mare del seu amic Eduard Roger, pel seu aniversari
  • Detall del manuscrit de Ferran Adrià, on esbossa com extreure un cargol de la seva closca © ACN
    Detall del manuscrit de Ferran Adrià, on esbossa com extreure un cargol de la seva closca © ACN
Entre l'any 1996 i 1997 Ferran Adrià va posar blanc sobre negre moltes de les seves reflexions sobre els fogons, des de receptes i noves tècniques d'avantguarda fins a dissertacions sobre la creativitat i la originalitat a la cuina. Materials, aliments, maquinària, tècniques de cocció, varietat d'espumes, el món del fred o les preparacions bàsiques, són alguns dels molts secrets que desvetlla aquest manuscrit.

Ho va fer a mà, amb bolígrafs i papers diferents, que no amaguen les correccions que el propi cuiner anava introduint als seus apunts. En total, 150 folis escrits per qui passa per ser el millor cuiner del món i que ara es troben a la casa de subhastes 'La suite', per ser subhastats el proper dissabte 14 de maig.

Segons ha explicat la propietària de 'La suite Subastas', Beatriz du Breuil, el manuscrit va arribar a les seves mans una mica "per sort", i donada la bona relació que mantenen amb Eduard Roger, que el mateix 14 de maig subhastarà aquí una col·lecció de quadres que van ser exposats durant anys al restaurant 'Bel Air' de Barcelona.

Roger va heredar el manuscrit de la seva mare, Antònia Camí, a qui Adrià li havia regalat pels seus vuitanta anys com a mostra d'agraïment a la seva família per l'ajuda prestada en els inicis del seu camí com a cuiner

Sobre el preu d'aquest material, du Breuil ha subratllat la dificultat de fixar la quantitat "de sortida". L'argument és que no es tracta d'una obra d'art, malgrat que sí és una obra única, i d'un personatge reconegut internacionalment. El preu amb què sortirà a subhasta serà de vint mil euros i, segons du Breuil, "pot valdre el que sigui perquè Ferran Adrià traspassa fronteres. Esperem que es vengui a un bon preu i que tothom estigui content', ha expressat.

El dia de la subhasta aquesta casa també vendrà allò que ofereix habitualment -antiguitats, llibres il·llustrats, pintura i objectes diversos- així com la col·lecció del restaurant Bel-Air.