El XVI Triumvirat Mediterrani de l'Escala recrearà la crisi immobiliària a l'antiga Roma

La fira es divideix en tres escenaris per separar les recreacions històriques dels espectacles i el mercat

A la Mar d’en Manassa, s’hi concentrarà el campament militar romà, amb demostracions de com era l’entrenament i la vida quotidiana, a càrrec de la Legió V Macedònica I Cohort II Centúria de Blanes. També s’hi trobaran, a més, un major nombre de demostracions d’oficis artesanals, com els de ceramista, elaboració d’ungüents o salaó, encuny de monedes, elaboració de mosaics, etc. Així, es podrà veure com es munta un forn de ceràmica d’època romana, com es feia un mosaic o com era la cosmètica i la medicina d’aquella època.

El mercat d’artesania i productes naturals es trasllada als carrers del nucli urbà, on ja es va haver de fer l’any passat a causa del fort vent que va fer. La valoració va ser tant positiva i per això s’ha decidit consolidar aquesta ubicació, amb la previsió de superar el nombre de parades de qualsevol altre any.

A la zona de la Platja i a la Riba s’hi concentraran les activitats infantils i familiars i els espectacles de gran format. Així, es podrà passejar en una quadriga romana o pujar al carrousel ecològic, a més de veure espectacles com “la caixa de Pandora”, “la lluita de gladiadors”, “foc i malabars Arcanicus” o demostracions didàctiques, tots ells a càrrec del grup Alma Cubrae.

Crisi immobiliària a l’antiga Roma

La temàtica del Triumvirat Mediterrani d’aquest any és “La crisi en el món antic”. Així, està prevista una conferència, el 7 de maig, sobre el tema “La crisi immobiliària i financera a l’antiga Roma, aprendrem alguna cosa del nostre passat?”, a càrrec del Dr. Oliol Olesti, professor d’Història Antiga de la UAB. També es farà una activitat per als alumnes de 3r i 4rt de les escoles Empúries i l’Esculapi i de 1er curs de l’institut El Pedró sobre l’economia en època clàssica.

Gran mosaic

D’altra banda, s’ha decidit apostar per una millora dels aspectes decoratius i d’ambientació. En aquest sentit, la principal novetat d’aquest any serà la instal·lació d’un gran mosaic de 32 metres quadrats a la paret est de la casa del Gavià –en un extrem de la Platja-. Serà una reproducció del mosaic El Sacrifici d’Ifigènia, trobat a Empúries. A més, es muntaran, a la Mar d’en Manassa, algunes de les antigues reproduccions de columnes que hi havia hagut al fòrum romà d’Empúries abans de la seva restauració recent. Sens dubte, serà un reclam visual important per destacar aquesta zona dedicada plenament a la reconstrucció històrica.

El Triumvirat Mediterrani comença l’1 de maig, amb la inauguració de l’exposició del II Concurs de Fotografia Triumvirat Mediterrani i el corresponent lliurament de premis i també les proves de la Marató d’Empúries.  La major part dels actes, però, es concentren el cap de setmana del 7 i 8 de maig. S’inclouen visites guiades a Empúries o passejades en barca per la costa emporitana. A més, de l’1 al 15 de maig  una desena de restaurants ofereixen menús especials amb plats d’inspiració grecoromana.