Alumnes de sisè de primària de Bordils escriuen, dirigeixen i protagonitzen un curtmetratge

El projecte 'Cinema en Curs' acosta els escolars a la història i les tècniques d'aquest art

  • Els alumnes de sisè de primària de Bordils en ple rodatge del seu curtmetratge © ACN
    Els alumnes de sisè de primària de Bordils en ple rodatge del seu curtmetratge © ACN
  • El curt tracta sobre l'angoixa d'un nen per tenir el seu avi malalt © ACN
    El curt tracta sobre l'angoixa d'un nen per tenir el seu avi malalt © ACN
En Tomàs és un nen d'onze anys que viu amb la seva mare i el seu avi. Un dia es desperta i troba que està sol a casa. Una nota que li ha deixat la mare li explica que han hagut d'anar a l'hospital perquè l'avi està malalt. A partir d'aquí, una amiga del petit serà l'encarregada d'animar-lo i alleugerir-li l'angoixa mentre no retorna la seva família i la història acaba bé.

Aquest és l'argument del curtmetratge que aquest dijous han començat a rodar els alumnes del CEIP de Bordils, en el qual porten treballant ja alguns mesos. El cinema s'ha convertit en una assignatura més al centre gràcies al projecte de Cinema en Curs que acosta el setè art a les aules per tal que els alumnes coneguin com es fan les pel·lícules, una mica d'història i també tècniques cinematogràfiques. "Els alumnes aprenen a tenir paciència, a treballar en equip i en consens i a veure les pel·lícules d'una altra manera", ha explicat una de les monitores del programa, la Meritxell Colell.

L'escola de Bordils va ser una de les primeres que es va aventurar en aquest projecte. Ara, sis anys després, els alumnes de l'escola esperen en candeletes poder arribar a sisè curs per poder fer el seu propi curtmetratge. "Des que estem a tercer que estàvem esperant i tota l'escola vol arribar a sisè", reconeix en Tomàs Banyeres, que és el protagonista del film.

"Ara entens més coses, si un documental és més real o no i com s'ha fet, i si fas fotos o graves pel teu compte ho fas millor", reconeix cofoi en Nil que durant el primer dia de rodatge es dedica a fer fotografies de tot l'equip. Els mateixos alumnes es reparteixen totes les tasques, des de l'escriptura de la història, les localitzacions, la interpretació, la càmera o el so, és a dir, de tots els elements necessaris per gravar un veritable curtmetratge. Després del so de la claqueta i un "gravant" del director, els alumnes guarden un sepulcral silenci mentre dura la gravació de les escenes.

Les tasques es van repartint i van variant malgrat que cada alumne reconeix que hi ha coses que li agraden més que d'altres. "No he hagut de fer res especial per preparar-me el paper però tots em van donant ordres diferents i a vegades és una mica pesat", explica el protagonista de la història. La Teodora Ruso diu que li agrada la direcció perquè se sent "important" i la Georgiana Maria Petre es queda amb el so.

Cinema en Curs es du a terme a 14 centres catalans -tant escoles com instituts- de contextos diversos i amb perfils d'alumnat diferents. Un cop acabats, els films es projectaran a la Filmoteca de Catalunya el 2 de juny i alguns d'ells també es presentaran a la Cinémathèque française de París el 9 i 10 de juny en unes jornades on també hi participen joves francesos, portuguesos, italians i anglesos.