L'Auditori de Girona ja ha generat 25,2 milions i gairebé s'ha recuperat la inversió inicial

Prop de 400.000 persones han passat per l'equipament que ha acollit 56 congressos i 294 concerts en aquests cinc anys

El darrer cap de setmana de maig s'han preparat jornades de portes obertes i també concerts especials -com els de Manel i l'Orquestra Simfònica de Viena, ambdós amb les entrades exhaurides- per celebrar els cinc anys de vida de l'Auditori-Palau de Congressos.

La construcció de l'equipament va costar 18 MEUR, dels quals 6 MEUR els va aportar l'Ajuntament de Girona. A més, els pressupostos dels darrers cinc anys i el cost de manteniment han suposat una inversió de 4 MEUR per part del consistori. Per tant, l'ajuntament ha invertit directament 10 MEUR en aquest equipament que, fins ara, ha suposat un impacte econòmic de 25,2 MEUR a la ciutat.

El regidor delegat de Programacions Musicals de Girona, Ignasi Thió, ha explicat que per cada euro que ha gastat l'ajuntament se n'han recuperat 2,5 euros a la ciutat gràcies a l'activitat cultural i congressual generada per l'Auditori-Palau de Congressos. A banda del consistori, però, també han invertit en l'equipament altres administracions -especialment per a la seva construcció- i també patrons i mecenes privats. En total, fins a finals del 2010, s'havien invertit 28 MEUR, una inversió que des del consistori es dóna pràcticament recuperada. Un estudi encarregat per la fundació de l'auditori determina que en aquests quasi cinc anys l'equipament ha generat 25,2 MEUR.

La memòria d'activitats determina que des del 2006 prop de 400.000 persones han passat per l'Auditori-Palau de Congressos. En aquest temps s'han acollit 56 congressos i s'han organitzat 294 concerts de programació pròpia amb una ocupació mitjana del 74,5%. Segons ha explicat Thió, l'ocupació als concert de l'Auditori superen les ocupacions que té l'Auditori de Barcelona, que és el de referència a Catalunya, amb una mitjana del 50%-60%. En aquests anys, la programació musical ha generat un impacte econòmic de 2,6 MEUR.

Els congressos generen més de 22 MEUR

Segons les xifres presentades per la fundació, els congressos i d'altres activitats i jornades han generat 22,5 MEUR d'impacte econòmic que cal sumar als 2,6 MEUR de la programació musical. En aquests anys s'han organitzat un total de 56 congressos, 96 jornades i 148 convencions o altres esdeveniments, és a dir, en total 300 activitats. La posada en marxa de l'equipament ha generat 64 llocs de treball directes i indirectes. Si la mitja estatal d'assistents a congressos és de 194, a Girona la mitja s'enfila a 478. Del que es gasten els congressistes a Girona, el 33% es destina a l'allotjament, el 22% a la inscripció i el 16% als àpats. "Aquestes dates demostren que estem davant un equipament consolidat i que és un motor de primer ordre i un element de generació d'indústria cultural a la ciutat", ha explicat Thió.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha reconegut que s'han superat les expectatives fixades per la fundació de l'Auditori quan es va posar en marxa la instal·lació al 2006. L'alcaldessa ha destacat que el ritme de congressos i turisme congressual és "creixent" i ha destacat activitats com el Fòrum Gastronòmic o el Fòrum Impulsa -organitzat per la fundació Príncep de Girona- com a activitats que aporten centenars de persones a l'Auditori.