Madrenas vol augmentar el control sobre l'incivisme i redactar un nou contracte de neteja

Demana al PSC que desencalli ja el projecte de Plaça Espanya

L’incivisme i la neteja seran dues prioritats per a Junts per Catalunya – Girona en el proper mandat a l’Ajuntament de Girona. El govern actual ja ha desenvolupat mesures en aquests darrers quatre anys en aquest sentit, amb la creació de la figura dels agents ambientals o l’augment del control d’actituds d’incivisme, en especial des de la Policia Municipal.

“Ara farem un pas més, perquè el civisme és la base del respecte entre la gent, i per tant la base d’una bona convivència als nostres espais públics”, ha afirmat la cap de llista i alcaldessa Marta Madrenas, qui s’ha compromès a augmentar el nombre d’agents ambientals i educadors de carrer, en paral·lel a l’augment d’agents de la Policia Municipal: “hem de vetllar per eradicar les actituds incíviques, especialment aquelles que degraden l’espai públic i alteren la convivència, incrementant els controls i sancionant quan hi ha infraccions”, ha manifestat.

Un àmbit on es vol incidir és en el de la col·laboració ciutadana, de manera que tant els veïns i veïnes com també col·lectius concrets de la ciutat tinguin mecanismes per fer arribar ràpidament a l’Ajuntament infraccions i molèsties: “el consistori i els veïns hem de ser uns aliats contra l’incivisme. Hem creat les Taules de Seguretat als barris, i hem engegat iniciatives de col·laboració que hem d’aprofundir perquè cada vegada tinguin un resultat millor. Aquell que embrut, fa malbé l’espai públic, o no respecta la convivència ha de saber que la seva conducta no quedarà impune”, diu Madrenas.

Altres mesures a què es compromet Junts per Catalunya – Girona són instaurar un servei de mediació de conflictes en el sector de l’oci nocturn i reforçar la mediació en l’àmbit de les comunitats de veïns. Aquestes mesures s’afegeixen a les ja anunciades en matèria de seguretat, com la nova subcomissaria a Santa Eugènia, o el Pla de Videovigilància que es començarà a implementar aquest 2019 a Palau, Puig-Vistós i Montjuïc.

Pel què fa a la neteja, Madrenas ha recordat que s’han fet diverses modificacions de contracte per millorar aquest servei, on actualment es destinen 16 milions d’euros del pressupost municipal. “Quan vam entrar a l’Ajuntament el 2011, el govern anterior va aprovar in extremis, abans de fer efectiu el canvi del nou govern, un nou contracte de neteja que ha sigut un llast per a la ciutat, amb carrers i places que no hi eren inclosos. Ara farem un nou contracte que respondrà a les necessitats reals dels gironins i gironines, perquè hem de millorar en la neteja”, ha explicat la cap de llista.

Entre d’altres, Junts per Catalunya – Girona es compromet a incloure-hi tots els carrers i places de la ciutat, afegint-hi nous espais com ara patis interiors que ara no hi estan inclosos, i que han sigut un problema per a determinades zones de la ciutat. També s’obligarà al nou contractista a disposar de noves eines de neteja, com ara introduir-hi aigua a pressió, i també maquinària especial per netejar a fons les voreres de la ciutat.

Demanda al govern del PSOE

Una de les zones que Madrenas posa com a exemple on s’ha de millorar la neteja i el civisme és el voltant de l’estació ferroviària, on l’Estat encara hi té obres pendents: “hem treballat molt des de l’Ajuntament per tenir gairebé a punt el Parc Central, assumint obres que no ens pertocaven, i ara tenim el repte de fer de la plaça Espanya un espai per al barri que sigui també una porta de transició cap a la ciutat digna per a la gent que utilitza el tren”. El projecte es va consensuar amb els veïns i ja s’ha entregat a l’Estat, però Madrenas lamenta tots els retards que s’han acumulat en tot allò que ha envoltat el projecte ferroviari: “des de Junts per Catalunya vam ajudar a fer caure el govern de Rajoy i facilitar el govern del PSOE, i la resposta que vam tenir a Girona va ser el d’aturar aquest projecte vital per a la ciutat”. Per això Madrenas demana que el nou govern sorgit de les eleccions estatals prioritzi Girona d’una vegada per totes: “des de sempre, tant els governs del PSOE com del PP han demostrat manca d’interès en els projectes gironins, i actualment no veiem cap canvi d’actitud. Demanem al grup municipal del PSC que influeixi, que passi de les paraules als fets, i pensi més en la ciutat que en el partit”.