Pia Bosch admet que afronta les eleccions més complicades per a un alcaldable socialista a Girona

Pia Bosch adverteix que si el candidat de CiU arriba a l'alcaldia "deixarà morir" l'aeroport i el nou Trueta

L'1 de gener del 2011 Pia Bosch feia la seva presentació oficial com a candidata a l'alcaldia de Girona després que l'alcaldessa, Anna Pagans, anunciés al desembre que no es tornava a presentar per tal de deixar pas a noves generacions. Bosch té el repte de convertir-se en la tercera alcaldessa socialista en un moment en què les enquestes situen més a prop que mai CiU i PSC. La nova candidata assegura que el relleu en el sí del PSC ha estat molt consensuat i que "tothom ha vist que era el moment de la renovació".

Un tercer tripartit, quasi descartat

El PSC va perdre al 2003 la majoria absoluta i des de llavors ha anat baixant en vots, fet que l'ha obligat en els darrers dos mandats a governar amb un tripartit format amb ERC i ICV. Una fórmula que els socis de govern donen pràcticament per esgotada i, per tant, obre la porta a una nova aritmètica postelectoral. "Un tercer tripartit no és segurament la forma més probable, no per part nostra sinó pels altres integrants i el que han manifestat", reconeix Bosch que, no obstant això, també veu inconvenients en aquesta fórmula i assenyala que el govern de coalició ha generat "problemes de coordinació" en el sí de l'ajuntament.

Bosch no avança detalls sobre amb qui pactaria si guanya les eleccions però diu amb veu alta i clara que aspira a governar. "No descarto que puguem tenir majoria suficient per governar sense hipoteques", afirma la candidata socialista que diu que no es veu asseguda als bancs de l'oposició.

Reorganització del consistori

Una de les voluntat de la candidata és reformular la manera com s'organitza internament l'ajuntament. Pia Bosch treballa a contrarellotge per elaborar el programa i tenir les propostes a punt per a la campanya. Per això, assegura que no pot concretar quines àrees pensa reduir o agrupar però promet canvis. "Les noves tecnologies ens donen moltes opcions per ser més eficients", reconeix.

Ara bé, abaixar sous i eliminar alguna dedicació exclusiva no és una de les opcions que Bosch preveu per reduir despesa pública. Segons defensa, si es comparen les retribucions dels regidors i alcaldessa de Girona amb d'altres ciutats similars, els de Girona són els més baixos.

Actualment, dels 13 regidors de l'equip de govern només tenen dedicació exclusiva l'alcaldessa i dos tinents d'alcalde (PSC i ERC). L'alcaldessa cobra 58.485,32 euros anuals mentre que, per exemple, l'alcalde de Tortosa en cobra 59.785 euros, malgrat que té una dedicació del 75% i Tortosa és una ciutat quasi tres vegades més petita que Girona. Per això, Bosch assegura que els partits que prometin abaixar els sous o les dedicacions exclusives a Girona "estan fent demagògia".

Efecte CiU

El fet que CiU hagi guanyat les eleccions al Parlament no preocupa Bosch que defensa que les eleccions municipals "es mouen per altres lògiques". A Girona, CiU també defensa el "discurs del canvi" per desbancar els socialistes de l'ajuntament però, per a Bosch, un govern de convergència seria un "perill" per a la ciutat.

"Des del Govern es veu que hi ha una indiferència pel futur de Girona i això és gravíssim, es prenen decisions sense visió estratègica i posen en risc el futur de sectors importants per a l'economia gironina", ha criticat Bosch després dels primers mesos de Govern d'Artur Mas.

La candidata socialista va més enllà i assegura que si el candidat de CiU, Carles Puigdemont, és el futur alcalde de Girona "deixarà llanguir i morir" projectes estratègics com l'Aeroport de Girona i el nou hospital Josep Trueta. Bosch ha recordat que ella era delegada del Govern durant la negociació al 2004 perquè Ryanair establís la base a Girona i que es va aconseguit "malgrat el pressupost també estava prorrogat".

"Si Puigdemont vol ser alcalde no hem sentit prou la seva veu defensant els interessos de Girona", ha manifestat Bosch que, en canvi, assegura que el PSC és "la única garantia actualment" per aconseguir que l'aeroport "sigui d'alta volada".

Els reptes i prioritats de Girona

La candidata assegura que la llista que ha confeccionat és un "missatge" sobre quines són les prioritats del PSC a la ciutat. Amb gran pes d'empresaris i emprenedors, generar llocs de treball i recuperar l'economia és "la màxima prioritat". Entre els objectius de Bosch també hi ha donar un impuls al Barri Vell, rehabilitar zones de l'Eixample, mantenir el nivell als Serveis Socials i situar la cultura i l'educació com a eixos bàsics. Establir complicitats amb l'àrea urbana i impulsar projectes conjuntament també està a l'agenda de prioritats del PSC.

L'arribada del TAV -previst a finals del 2012- és un repte per a la ciutat des del punt de vista econòmic i també urbanístic. Segons Bosch, però, el veritable repte serà que l'alta velocitat "no s'endugui talent". Bosch vol aconseguir que les generacions joves vegin que tenen oportunitats d'emprendre negocis a Girona i que no els cal sortir fora. "El gran risc de Girona és la provincialització, quedar exclosa dels moviments que generarà la nova economia"

Pia Bosch, llarga experiència en política

Pia Bosch va néixer a Girona l'any 1962, és casada i té tres fills. Psicòloga de professió, té llarga trajectòria en la vida pública. Al 1995 va entrar a l'Ajuntament de Girona de la mà de Joaquim Nadal on, durant dues legislatures, es va fer càrrec de la regidoria de Serveis Socials.
Al 2004, el president Pasqual Maragall la nomena delegada del Govern a Girona i, entre d'altres, va ser peça clau en la negociació perquè Ryanair s'establís a l'aeroport de Vilobí d'Onyar. Al 2006 s'incorpora al Parlament de Catalunya com a diputada socialista on ocuparà el càrrec durant una legislatura.

Bosch ha liderat una renovació profunda de la candidatura i es converteix en la tercera candidata que el PSC presenta a unes eleccions, precedida per Joaquim Nadal i Anna Pagans. La seva candidatura va ser avalada per una gran majoria (amb només dues abstencions) per l'agrupació local del PSC.