Josep Roca: 'Ens sentim ambaixadors de la cuina gironina'

El sommelier de Can Roca agraeix a Ferran Adrià haver obert el camí que els ha permès arribar a ser el segon restaurant del món

Tres estrelles Michelin i segon millor restaurant del món. El germà mitjà dels Roca, en Josep, no podia amagar aquest dimarts la seva satisfacció. Tot i que el Celler està tancat per vacances de Setmana Santa, el telèfon de recepció no parava de sonar. Alguna trucada era d'algun client despistat, però la immensa majoria de gent que hi havia a l'altre extrem de la línia demanava poder parlar amb algun dels tres germans per felicitar-los.

Ni en Joan, el xef, ni en Jordi, el pastisser, són però a Taialà. El primer, que ahir va assistir a la gala al Guildhall, encara s'estarà a Londres fins dijous; el segon, es troba de viatge a Nova York. Per això, en Josep era qui s'encarregava de respondre les trucades i rebre els periodistes que s'apropaven al restaurant.

Al mostrador de la recepció, tota la rastellera de diaris que hi havia tenia el cognom dels tres germans gironins imprès a portada. "Estem molt contents; tenim la sort de dedicar-nos a una feina que ens apassiona, de mostrar el bo i millor de la nostra cuina, i de fer gaudir la gent que ens regala el seu temps", afirmava el sommelier.

D'aquesta manera, Josep Roca ha agraït, en nom de tots els tres germans, el reconeixement que els ha fet la revista 'Restaurant Magazine'. Per al sommelier, la recepta que els ha permès situar-se al segon lloc de la llista està feta per tres ingredients bàsics: "La cuina que hem mamat, la cuina acadèmica que hem rebut i la relació fraternal amb la competència".

Reconèixer la tasca de Ferran Adrià

Això, segons considera, és també el que ha permès que la cuina gironina -i per extensió, la catalana- hagi sabut obrir-se camí entre les millors del planeta. En aquest punt, Josep Roca ha volgut reconèixer la tasca feta per Ferran Adrià. "Estem convençuts que 'El Bulli' ha estat una referència mundial, que ha marcat tarannà amb la seva imaginació", ha declarat el sommelier.

Josep Roca també ha dit que no cal amagar que han arribat fins aquí, en part, perquè aquest any 'El Bulli' ja no ha competit a l'edició del 'Restaurant Magazine'. "Sempre serà el referent com a millor restaurant del món', ha dit.

Mirant endavant, el sommelier del Celler de Can Roca ha dit que els tres germans intentaran "poder estar a l'alçada dels compromisos" que els atorga la distinció, combinant "la presència arreu del món amb els moments d'estar a casa nostra". I ha conclòs: "Seguirem amb la línia d'investigació, joc, màgia i gaudint de cada moment".

No hi ha paraules

Aquest matí, en Josep, la seva dona i els seus fills no han estat els únics que s'han apropat fins al Celler. També hi han anat els pares Roca, en Josep i la Montserrat. Tots dos estaven orgullosos de l'èxit assolit pels seus fills. Una satisfacció que, en aquest cas, "es triplica", com explica la Montserrat.

"No hi ha paraules per explicar-ho", afirmava la mare, que reconeix el mèrit dels seus tres fills per arribar on es troben ara. "La humilitat i el treball són coses que han après de nosaltres, però tota la resta s'ho han anat 'currant' ells", explicava.

Avui, per celebrar que el Celler és el segon millor restaurant del món, la Montserrat cuinarà la seva característica paella d'arròs. En Josep, el sommelier, l'acompanyarà amb un dels seus vins.