El jutjat diu que Rec Madral es va querellar ''amb mala fe'' contra l'alcalde de Llagostera

Haurà de pagar les costes del judici

El Jutjat d'instrucció 1 de Girona ha imposat el pagament de les costes processals a la companyia d'aigües Rec Madral per actuar "amb temeritat i mala fe" quan es va querellar contra l'alcalde de Llagostera (Gironès), Fermí Santamaria, pels canvis en el subministrament a la urbanització la Canyera.

El jutjat subratlla que, quan va interposar la querella penal, Rec Madral era "coneixedora" de la "manca de fonament" i va intentar tipificar unes conductes i actuacions "que ja havien estat declarades ajustades a dret" per la via contenciosa administrativa.

Ara, el jutjat ha estimat un recurs interposat per la defensa de l'alcalde, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, i imposa el pagament de les costes processals a Rec Madral per actuar "amb temeritat i mala fe" a l'hora d'interposar la querella.

A la interlocutòria, la magistrada assenyala que "la part querellant era coneixedora, en el moment d'interposar la querella, de la manca de fonament". "Ha fet ús de la via penal per satisfer unes pretensions que prèviament havien estat sotmeses sense èxit a la jurisdicció contenciosa administrativa o que es trobaven pendents de resolució", afegeix el jutjat que argumenta que, tot i això, Rec Madral ha intentat "tipificar penalment determinades conductes i actuacions que havien estat declarades ajustades a dret".

El jutjat també exposa que el fet d'admetre a tràmit la querella "en cap cas constitueix un obstacle per apreciar temeritat en l'actuació" de Rec Madral. "L'instructor ha de fer una mínima investigació dels fets narrats i descrits per poder arribar a la convicció de la realitat dels mateixos", recull la interlocutòria que subratlla que, en aquest cas, la conclusió va ser "la inexistència" de delictes.

Per això, imposa a la part querellant el pagament de les despeses processals emparant-se en un article de la llei d'enjudiciament criminal que apunta que un querellant "serà condemnat al pagament de les costes quan resulti de les actuacions que ha obrat amb temeritat o mala fe".