Interior admet que la comissaria de Banyoles ha quedat desfasada

Inicialment les instal·lacions havien de servir per ser una simple oficina policial

El mes de febrer, l'SME-CCOO va enviar una carta al director general de la Policia, Manel Prat, criticant que la comissaria de Banyoles tenia nombroses mancances. L'escrit deia que hi havia deficiències "històriques" que no eren pròpies d'una comissaria de capital de comarca.

D'entrada, l'escrit criticava que la meitat de les instal·lacions no disposaven ni de calefacció ni d'aire condicionat. A més, com que només hi ha una sala de denúncies amb dues taules, es feia difícil "trobar la intimitat necessària per denúncies com ara les de violència domèstica o agressions". La carta també posava sobre la taula que no hi havia un espai per poder fer escorcolls "amb garanties mínimes" o que tampoc hi havia un espai adient per fer les reunions prèvies a l'inici de cada servei.

El sindicat també lamentava la manca d'efectius al Pla de l'Estany, tant d'agents com de caporals. Per a l'SME-CCOO, caldrien incorporar quatre comandaments més per poder garantir el servei. A més, l'escrit també considerava "molt greu" que, al torn de nit, un escamot hagués de fer la guàrdia "sense comandament".

Desfasat en dimensions

Ara, la conselleria d'Interior ha adreçat un escrit de resposta al sindicat. Al text, el Departament admet que l'edifici que acull la comissaria de Banyoles ha quedat "desfasat en dimensions" perquè "va ser dimensionat inicialment per acollir els serveis d'una oficina policial".

Per això, Interior diu que "es té en compte aquesta situació" i que ja s'està treballant en una futura ampliació de l'edifici o bé en "possibles mesures alternatives de millora provisional". La carta adreçada al sindicat també fa referència a les queixes relacionades amb la manca d'intimitat a l'hora de denunciar o al sistema de climatització.

En aquest sentit, l'escrit diu que l'oficina de denúncies s'ha de dividir en dos i crear "un espai únic per a locutori independitzant-lo acústicament". En relació a les queixes per calor i fred, el Departament diu que es posarà una bomba de calor al menjador, però que tant a l'àrea de custòdia de detinguts com als vestuaris dels agents, el sistema de calefacció que hi ha ara "ha de ser suficient".

Per últim, la carta no fa referència a les queixes per la manca d'agents i comandaments policials.

Fer l'ampliació

El portaveu del sindicat SME-CCOO, Toni Castejón, ha dit que l'escrit suposa "el reconeixement per part de la conselleria d'Interior que la comissaria de Banyoles és obsoleta". Castejón ha ressaltat que, per això, ara més que mai es fa evident la necessitat d'ampliar-la. "En una comissaria de capital de comarca aquesta situació no correspon; portem molts anys així i les instal·lacions s'han de canviar i, sobretot, ampliar", ha ressaltat.

Pel que fa a la manca d'efectius, Castejón ha lamentat que la carta ni ho esmenti, perquè es tracta d'un afer "tant o més important que la mancança en les instal·lacions". El portaveu del SME-CCOO ha dit, en aquest punt, que "manquen mossos i els caps se les veuen i desitgen per poder muntar els serveis". Per això, Toni Castejón ha dit que estaran amatents el mes de juny, quan surti la nova fornada de mossos de l'escola, per reclamar "que es tapin els forats" a la comissaria de Banyoles.