L'Ajuntament de Girona aprova inicialment l'enderroc d'edificis del Barri Vell que tapen la muralla

Veïns de Girona han protestat abans del ple per la gestió portada a terme per l'equip de govern aquests 4 anys

Tot i que inicialment estava previst que s'enderroquessin més finques que es considerava que tapaven la muralla, finalment els estudis han conclòs que no era necessari, i que només caldrà tirar a terra aquests edificis dels carrer Ballesteries i de la pujada de Sant Feliu. Així, amb la intenció de recuperar façanes adossades a la muralla medieval, es durà a terme l'enderroc d'aquests immobles.

En concret, amb l'aprovació inicial de la modificació del pla especial del Barri Vell es preveu la demolició del número 46 del carrer Ballesteries, que ha de permetre una millor visibilitat de la torre Bosch Monar, considerada d'interès arqueològic i històric. D'altra banda, el pla també recull la remodelació de la finca del número 48-50 del mateix carrer.

També aniria a terra el número 6 de la pujada de Sant Feliu, fet que permetria "reordenar aquest espai" i en un futur millorar els accessos al Museu d'Història de la ciutat. Es mantindria la finca número 8 de la mateixa pujada, tot i que se n'expropiaria una part per poder col·locar un ascensor per accedir a la Casa Pastor i per eliminar les barreres arquitectòniques cap a la plaça dels Apòstols de Girona.

El regidor de CiU Joaquim Oliva ha argumentat el vot en contra de la seva formació a aquest punt del ple perquè és contrària a "no recuperar la muralla" i a "permetre tornar a rehabilitar habitatges després d'haver-los tingut afectats durant més de 25 anys" amb el pla general d'ordenació urbana de Girona.

Crítiques per portar al ple el pla de les Hortes de Santa Eugènia abans de les eleccions

El consistori també ha donat llum verda inicialment al pla especial de les Hortes de Santa Eugènia, amb l'abstenció dels grups a l'oposició. Aquest pla ja va ser aprovat el 2005, però va ser recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va deixar-lo sense efecte ja que s'havia publicat abans que el PGOU de Girona. I finalment avui s'ha donat el vistiplau a un projecte que no incorpora canvis substancials respecte al del 2005.

CiU i PP han criticat que el pla es portés al ple un mes abans de les eleccions municipals. Des de la formació nacionalista, Oliva ha recordat que durant "més de 2 anys" han reclamat que es dugués aquest projecte a aprovació, afegint que aquest matí ha pogut comprovar que ni l'associació de propietaris de les hortes de Santa Eugènia ni l'associació de veïns de Santa Eugènia coneixien que avui s'aprovava inicialment el pla. Per això que Oliva ha reflexionat que l'actuació d'un govern "prudent", davant d'un "probable nou contenciós que entri en el fons" del projecte, és "reunir els opositors" i "intentar consensuar les modificacions", per evitar que en el futur "un contenciós torni a aturar-lo, no per la forma sinó pel fons".

Ascensors a 37 escales

El ple també ha aprovat inicialment un pla de millora de l'accessibilitat a determinats habitatges amb la instal·lació d'ascensors. De moment es preveu actuar als immobles on es poden col·locar modificant algun element de la via pública. En concret, es tracta de 37 escales, que corresponen a uns 250 habitatges. Segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Isabel Salamaña, ara s'està estudiant com millorar l'accessibilitat a un grup d'edificis on aquesta reforma passarà per eliminar un espai de zona verda, i en un altre conjunt on caldrà fer modificacions des de dins els edificis per col·locar-hi un ascensor.

Tot i que el pla ha estat aprovat per unanimitat, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ha manifestat que caldria un estudi sobre tots els edificis de Girona de difícil accessibilitat; quantes persones en resulten afectades; quina és la urgència d'actuació, i tenir en compte aquestes necessitats en l'elaboració dels pressupostos.

D'altra banda, el consistori també ha aprovat provisionalment la modificació puntual del PGOU de Girona del Pla de Baix de Domeny, després que l'expedient hagi estat sotmès a exposició pública.

Moció pel tancament de les nuclears

Durant el ple d'avui ICV-EUiA ha presentat una moció per la tancament progressiu de les nuclears, que ha estat aprovada amb el vot en contra del PP. El portaveu dels ecologistes, Joan Olòriz, ha alertat que si la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) patís un accident com el de la japonesa Fukushima, caldria evacuar la ciutat de Barcelona i confinar a casa els veïns de Girona, seguint els mateixos paràmetres de seguretat que s'han pres al país nipó. També ha criticat que les nuclears estiguin gestionades per empreses privades però que sigui l'Estat qui ha de buscar una sortida als residus que generen.

El d'avui és un dels darrers plens abans de les eleccions municipals, ja que fins als comicis només se celebraran un ple extraordinari el 27 d'abril i un d'ordinari el 10 de maig.

"La presa de pèl" del fòrum ciutadà pel TAV

Abans que comencés el ple representants d'associacions de veïns i entitats de Girona s'han concentrat davant el consistori per protestar per la manera com s'ha governat la ciutat aquests quatre anys. Així, el president de l'Associació de Veïns del Barri de Sant Narcís, Martí Carreras, ha lamentat que tot i que aquest equip de govern és el que ha posat més mecanismes de participació ciutadana, "és el que menys els ha usat". També ha criticat que no ha convocat taules territorials -o que "quan les convoca és per fer mítings"-, ni tampoc la taula de mobilitat, "quan moltes de les queixes dels veïns són de mobilitat".

Carreras també ha lamentat que van "obligar" el consistori a fer una audiència pública pel TAV i "no van entendre" els motius pels quals es feia, a part que es va crear un fòrum ciutadà "que va ser una riota i una presa de pèl". Així mateix, ha explicat que tornen a portar a l'Ajuntament 2.700 assignatures recollides a Sant Narcís en contra de les zones blaves ja que no se'ls ha contestat després d'un any.

El president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís també ha lamentat que l'alcaldessa, Anna Pagans, hagi informat per carta a tota la ciutat que plegava, mentre que no ho ha fet "per dir com s'estan gestionant les obres del TAV o quina riota ha estat el pla de barris de Santa Eugènia". "Ells marxen però nosaltres ens quedem", ha lamentat Carreras.