La tortuga autòctona torna a l'estany de Banyoles amb l'alliberament de cinquanta exemplars

Les tortugues exòtiques són la principal amenaça per les autòctones i per això es preveu la col·locació de trampes

La tortuga d'estany, científicament anomenada 'Emys orbicularis', torna a passejar-se pels entorns de l'estany de Banyoles després de més de tres dècades d'haver desaparegut per culpa dels canvis en el paisatge i la contaminació, entre d'altres factors. El seu retorn forma part del programa europeu LIFE + NATURA començat l'any 2010 a aquesta zona per tal de recuperar el seu entorn natural. Entre les accions que s'hi estan duent a terme destaquen la captura de peixos exòtics o la posada en marxa d'un laboratori per a la cria de musclos autòctons.

L'alliberament de cinquanta exemplars de tortugues és una altra de les accions incloses al projecte, donat que aquesta és una espècie en perill. Així ho demostra el fet que en els últims cinc anys només se n'han identificat dos exemplars. Fa més de 6.000 anys, però, que aquesta espècie ja vivia a aquesta zona, tal com demostren els fòssils trobats al poblat neolític de la Draga.

Els tècnics esperen que aquests nous exemplars -16 mascles i 34 femelles- s'adaptin bé a la zona per tal de poder fer nous alliberaments en els pròxims anys fins aconseguir tenir una població estable. "Si la cosa va bé i el nucli es consolida, pot ser un punt d'expansió", explica el responsable del Centre de Reproducció de Tortugues a l'Albera, Xavier Capalleres, l'indret on han estat criades en captivitat. Per fer-ne el seguiment, totes porten un xip subcutani identificatiu i tretze d'elles també duen un radioemissor enganxat a la closca per seguir-les amb una antena receptora.

A nivell de Catalunya, aquesta tortuga està en perill també. Amb els anys ha anat desapareixent i actualment només hi ha dos focus importants, com és a la comarca de la Selva i al Delta de l'Ebre. A la demarcació de Girona, havia tingut una presència important a la zona de la conca del Ter i és per això que els esforços per reintroduir-la es concentren en punts d'aquesta àrea, com és la zona del Baix Ter. Banyoles és un esglaó més en aquesta recuperació.

Dos anys de vida per evitar depredadors

Les cries alliberades tenen dos anys, una edat suficient com per sobreviure en el medi i als seus depredadors. Tot i això, té un enemic molt difícil de combatre: la tortuga de Florida. Fins a cinc sub-espècies exòtiques diferents hi ha actualment a la zona, segons explica el director tècnic del projecte LIFE, Miquel Campos. Tot i les campanyes de sensibilització, la gent continua abandonant tortugues domèstiques, sense ser conscients dels perjudicis que provoquen en l'entorn. Durant l'any 2010, van treure del medi una seixantena d'exemplars exòtiques i també hi ha previst la instal·lació de trampes.

Un grup d'escolars del Frigolet de Porqueres i del Mossèn Baldiri Reixach de Banyoles han conegut de primera mà les diferències entre aquests dos tipus de tortugues. Aquest divendres, han visitat les llacunes de Can Morgat i han protagonitzat l'alliberament d'alguns dels exemplars autòctons.