Moradell amenaça amb dedicar-se exclusivament a l'alcaldia de Torroella de Fluvià si guanya de nou

Per contra, si perd obre les portes a deixar la política

Pere Moradell va entrar a l'alcaldia de Torroella de Fluvià (Alt Empordà) ara fa 40 anys, a les primeres eleccions municipals que hi va haver després de la dictadura. Des d'aleshores, els ciutadans d'aquest poble de l'Alt Empordà no li han retirat la confiança. "La gent valora la dedicació que hi has posat, les ganes de fer coses i sobretot la honradesa. Suposo que per això segueixo sent alcalde", assenyala el candidat.

Moradell ha compaginat la feina al camp amb la de governar el municipi. Ara, però, els metges li han prohibit que faci esforços i ha hagut d'abandonar el que pretenia que fos la seva única dedicació. Per això es torna a presentar. "Fer d'alcalde em servirà com una forma d'esbarjo i em podré dedicar en exclusiva al poble", concreta.

Com a aval, Moradell presenta la feina que ha fet durant aquestes quatre dècades al capdavant del municipi. Explica que el poble està "més maco", però que queden "moltes coses encara per fer", tot i que posa en valor la gestió que ha tingut al cap dels anys.

Per a Moradell aquesta ha estat la clau de l'èxit, la relació que ha tingut amb els veïns. Es mostra "convençut" que les sigles del partit – va amb una llista del PSC – no importen massa en les eleccions municipals. "La gent vota la persona, vota el seu veí a qui veu i saluda cada dia", concreta el candidat.

Al poble tothom el coneix. Molts s'aturen a saludar-lo, com en Quim, que reafirma la impressió de l'alcalde. "Aquí votes qui es presenta i no pas un partit o un altre. Els pobles petits funcionen així", assenyala

L'oposició li retreu que no deixi pas

El proper 26 de maig, Moradell haurà de lluitar amb la llista que encapçala Jordi Nierga, candidat a l'alcaldia per El Nostre Poble. Nierga lamenta que fa quatre anys els "va anar de 50 vots" i espera que aquesta vegada puguin treure Moradell del càrrec. "Estem convençuts que ens anirà bé", diu.

El candidat opositor no comparteix la tesi de Moradell i considera que l'encara batlle s'hauria d'haver retirat i deixar pas a les noves generacions. "Creiem que es pot ajudar des de la segona línia, però nosaltres tenim molt clar que un alcalde no pot estar tants anys al capdavant. Si guanyo, no penso estar-me tant de temps presentant-me", concreta.

Actualment, dels set regidors que composen el ple de Torroella de Fluvià - que també inclou Sant Tomàs i Vilacolum -, quatre són del Partit dels Socialistes de Catalunya amb Moradell al capdavant, i tres de la coalició El Nostre Poble que encapçala Nierga.

Si perd, obre la porta a plegar

Moradell dona per fet que aquestes seran les darreres eleccions a les que es presentarà com alcalde de Torroella de Fluvià. La seva participació a dins del consistori, però, podria acabar abans que acabin els quatre anys.

En aquest sentit, reconeix que si no guanya "fer un pas al costat" és una possibilitat que hauria d'estudiar. "Si passés això ens hauríem de plantejar què fem, si continuem ajudant o si ens apartem", assenyala Moradell que, tot i això, espera "tornar a guanyar". "Ho afrontem amb tots els ànims del món", assenyala.

No entén les crítiques

Preguntat sobre les crítiques en relació a que es continuï presentant després de 40 anys al càrrec, Moradell diu que no les entén, i ressalta que "sempre venen d'altres partits".

En aquest sentit, l'alcalde de Torroella de Fluvià recorda que a França hi ha molts pobles on encara es poden trobar batlles de l'època de Pompidou. "Als pobles petits els veïns es coneixen tots, saben de quin peu calça tothom i si et tornen a escollir és perquè s'ho han pensat bé", ressalta Moradell.

Forallac i Navata repeteixen, Pau no

A més del de Torroella de Fluvià a les comarques gironines hi ha dos alcaldes més que també acumulen una pila d'anys al capdavant del consistori i buscaran quatre anys més de mandat. Són Josep Sala, alcalde de Forallac (Baix Empordà) – que agrupa els municipis de Fonteta, Peratallada i Vulpellac – i Jaume Homs, que vol repetir com alcalde de Navata (Alt Empordà).

Tant Sala com Homs porten des del 1987 com a batlles de les seves localitats, i ara s'han envoltat d'una llista "jove" per tal d'intentar governar de nou els seus municipis. Qui ja ha passat el relleu ha estat l'alcalde de Pau (Alt Empordà), Josep Blanch, que portava des de 1983 al capdavant del consistori.