La construcció gironina entra en 'aturada tècnica' amb 1.990 habitatges iniciats el 2010

Els preus retornen als nivells d'ara fa sis anys i el sector considera "agosarat" preveure que encara han de baixar més

L'any passat, segons dades del Gremi de Promotors i Constructors, es van començar 1.993 habitatges a les comarques gironines. Aquest número d'obres significa un descens del 31,92% respecte el 2009, quan se'n van iniciar 2.930.

La xifra anterior, però, no es queda només aquí. I és que, en tot l'històric de l'estudi que elabora el sector -i que abasta fins a dotze anys enrere- no hi apareix un número tant baix de construccions immobiliàries. Per a la gerent del Gremi, Remei Juanola, els 1.993 habitatges iniciats durant el 2010 són "una xifra anecdòtica" i suposen que el sector va assolir el seu mínim històric "d'ençà de la postguerra".

Els promotors i constructors gironins coincideixen a afirmar que el sector ha entrat "en una aturada tècnica". De fet, el secretari del Gremi, Josep Donés, explica que les obres que es fan són "ben bé de subsistència".

I per a aquest 2011, de moment les situacions no són optimistes. Tot i que el sector assegura que ja s'ha tocat fons, reprendre les obres dependrà, en gran part, que s'obri l'aixeta del crèdit. Josep Donés, però, concreta que les previsions del Gremi són que "el segon semestre d'any sigui millor que el del 2010" i es puguin engegar algunes obres.

Canvis al sector

El secretari del Gremi també ha avançat que, a partir d'ara, les coses han canviat al sector. Per això, ha explicat que la majoria dels habitatges que es comencin a aixecar ja s'hauran venut "perquè es demana prevenda i hi ha garantia de compra".

D'altra banda, Donés ha dit que, en endavant, les promocions immobiliàries s'adequaran a la realitat del mercat. "Això vol dir que els pisos seran més barats, perquè el preu del sòl s'ha abaixat, i que les superfícies s'ajustaran a la composició de les noves famílies", ha concretat el secretari del Gremi de Promotors.

Donés ha assegurat que els 1.993 habitatges iniciats l'any passat suposen "el mínim històric" per al sector de la construcció gironina. "Aquesta parada tècnica és terrorífica, però tampoc negaré que ajuda a treure estocs", ha reflexionat el secretari. Actualment, es calcula que a les comarques gironines hi ha uns 12.000 habitatges pendents de trobar comprador.

4% més de vendes per l'IVA i la renda

L'estadística anual del Gremi de Promotors també permet veure com al 2010 la compravenda d'habitatges va augmentar un 4,85%. Aquest és el primer percentatge positiu que es registra en tres anys, d'ençà que va començar la crisi econòmica.

En concret, l'any passat es van vendre 8.474 habitatges a les comarques gironines, mentre que al 2009 la xifra va ser de 8.082. De totes maneres, per als constructors això en cap cas és un signe de recuperació, sinó que té dos referents clars: l'increment de l'IVA i la fi de la deducció en renda per a habitatge habitual.

L'estudi també recull que els preus de l'habitatge han tornat a situar-se al nivell del 2005 a la majoria de poblacions gironines. Durant la presentació de l'estadística, els promotors han volgut rebatre l'afirmació feta per l'economista Modest Fluvià, qui va augurar que els descensos encara havien d'anar a més durant la presentació de l'informe FOEG.

Per als constructors, és "agosarat" preveure que encara no s'ha tocat fons, perquè el mercat és molt dispar. Així, per exemplificar-ho, expliquen que no és el mateix un propietari que s'hagi de vendre el pis perquè no pot afrontar la hipoteca, que un promotor que encara mantingui preus similars als del 2007 en espera que els habitatges es venguin.