Introdueixen drons per primera vegada en un simulacre d'emergència a Vilobí d'Onyar

L'exercici simulava un accident aeri,

  • Un dron i l'equip dels Mossos que el controlen. ACN
    Un dron i l'equip dels Mossos que el controlen
    Fotos: ACN
  • Un instant del simulacre. ACN
    Un instant del simulacre
    Fotos: ACN

Un avió amb 22 passatgers s'estavella a Vilobí d'Onyar (Selva) quan estava realitzant la maniobra d'aproximació a la pista de l'Aeroport Girona Costa Brava. La torre de control avisa de la catàstrofe i a partir d'aquí s'activa un dispositiu, que involucra desenes de professionals de diferents cossos: Mossos d'Esquadra, Bombers, SEM, Protecció Civil o policia espanyola entre d'altres. Tot plegat, per donar una resposta "el més ràpida i eficient" possible a les víctimes del succés.

Aquestes han estat les condicions que s'han recreat aquest dijous a Vilobí i en les que, per primera vegada, s'han utilitzat drons. L'ús d'aquesta tecnologia busca, segons explica la responsable de simulacres de Protecció Civil, María José Pérez, "donar la major informació en temps real" al Centre de Coordinació que s'habilita en aquests casos.

A més, els drons també ajuden en investigació dels fets. En concret permeten esbrinar els detalls de l'accident gràcies a la visió elevada i panoràmica que ofereixen. En els casos concrets d'accidents aeris, també es fan servir per tenir custodiada la caixa negra i evitar que ningú la pugui manipular.

Al simulacre, que s'ha fet aquest dijous, la caixa d'un camió representava el fuselatge de l'aeronau que s'acabava d'estavellar. Al seu voltant s'hi agrupaven cossos de persones en diferents estats, algunes mortes, altres de molt greu, altres de greu i també n'hi havia que podien sortir pel seu propi peu. L'objectiu, ha estat poder activar totes les opcions d'atenció.

L'exercici ha durat unes tres hores i a banda de l'atenció sobre el terreny també s'ha simulat una sala de familiars de les víctimes que s'ha ubicat al Centre Jove de Vilobí. Allà, s'han reproduït escenes de tensió i d'atenció als afectats.

Tot plegat ha fet desplegar una trentena de dotacions de diferents cossos d'emergència i seguretat. En concret, s'han desplegat nou unitats del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), vuit dels Bombers de la Generalitat – amb el suport dels Bombers de l'aeroport -, diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra de diferents àrees i que en total han representat mig centenar d'efectius, el cos de Protecció Civil de Vilobí d'Onyar, la Policia Local, efectius de la policia espanyola i la Guàrdia Civil i també de la Creu Roja.

A més, prop d'una seixantena d'estudiants de la Facultat d'Infermeria de la UdG han fet de figurants en les diferents tasques que se'ls ha encarregat, com fer de ferits o bé de
familiars.

Coordinació entre cossos

Una de les claus en aquests exercicis, explica el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, és la bona coordinació entre els diferents cossos que intervenen. De fet, Bramon assenyala la importància de tenir plans d'actuació conjunts entre els serveis de seguretat i emergències per poder donar "la millor resposta" en un hipotètic cas real.

El subdelegat del govern espanyol a Girona ha estat el representant de l'Estat en una simulada reunió de crisi, en la que també hi han participat els diferents cossos de seguretat i les administracions responsables; Estat, Generalitat i l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar.