Anuncien els artistes del 39è Festival de Torroella de Montgrí

S'han programat 14 concerts

La 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí posarà a dialogar els músics d'avui amb els clàssics a través de 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral, del 2 al 22 d'agost.

La directora artística del certamen, Montse Fura, ha recalcat aquest dijous que s'han programat noms propis com Mal Pelo, Antoni Soler, Josquin Des Prés, Bartók, Bach, Magrané, Beethoven, Rakhmàninov.

Com ja es va anunciar, Jordi Savall inaugurarà el certamen amb 'Les rutes de l'esclavatge', que recorre gairebé 450 anys d'història des de 1444, data de la primera expedició de captura col·lectiva d'africans descrita en un text contemporani, fins a 1888, any el qual Brasil va abolir l'esclavitud. La clausurà la protagonitzaran l'Orquestra Simfònica del Vallès amb la participació del pianista italià Giuseppe Andaloro.

El fil conductor d'aquesta edició és 'Aurea dicta', un compendi de saviesa de l'antiguitat publicat el 1960 per la col·lecció Bernat Metge. El certamen ha recordat que la Casa dels Clàssics ha recuperat l'obra de la mà de Miquel Barceló en un volum de bibliòfil que reuneix 562 aforismes dels 2.639 de l'obra original que l'artista ha reinterpretat amb 120 intervencions pictòriques. Aurea dicta és, de fet, una expressió que es refereix a les frases i sentències que han són proverbials. En aquest context, es presenta cada concert amb un dels aforismes d''Aurea dicta' il·lustrat per Barceló, que també es faran presents en els programes de mà amb una de les intervencions pictòriques del volum.

Com ja es va anunciar, el Festival de Torroella de Montgrí, juntament al Festival Grec de Barcelona, s'associen per estrenar aquest estiu dos concerts diferents i complementaris 'Les rutes de l'esclavatge', una memòria musical de més de quatre segles d'esclavisme que Jordi Savall repassa acompanyat per 27 músics i un recitador provinents de tres continents (Europa, Àfrica i Amèrica) amb els quals evoca la història de deportació i esclavatge a què van ser sotmesos més de 25 milions d'africans entre els segles XV i XIX. El Festival de Torroella de Montgrí inaugurarà la seva 39a edició el 2 d'agost amb la segona versió del programa, que se centra en el viatge d'Àfrica a l'anomenat Nou Món passant per Europa.

El festival recupera en aquesta edició tres obres del destacat compositor Antoni Soler, incloses en el concert a la memòria d'Ernest Lluch, que uneix també obres de Scarlatti que seran interpretades a l'església de Sant Genís per La Grande Chapelle.

Bach estarà present en dos concerts. El primer estarà dedicat a les seves cantates, sacres i profanes, que interpretarà l'Amsterdam Baroque Orchestra & Choir sota la direcció del mestre Ton Koopman. El segon estarà protagonitzat per Mal Pelo i la coreògrafa i ballarina María Muñoz, que s'aproxima al 'Clavecí ben temperat' de Bach. El muntatge combinarà la dansa d'alguns preludis interpretats en directe amb la memòries d'algunes fugues ballades en silenci, ha explicat el festival.

La directora artística ha remarcat la presència de les noves generacions d'intèrprets de música antiga amb els grups Cantoría i La Vaghezza, totes dos formacions seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part del Festival de Torroella, que selecciona, forma i promociona grups europeus de música antiga en els seus inicis professionals.

Tres concerts formaran part de l'apartat Singulars Torroella, una proposta que va arrencar l'any passat i que busca oferir música singular en espais singulars del municipi: Una selecció de les sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi; una sèrie de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII per part dels germans Zapico, Aarón, Daniel i Pablo, així com interpretacions singulars per a contratenor i acordió de Carlos Mena i Iñaki Alberdi.

Altres concerts d'aquesta edició són el que oferirà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti amb música de Haydn; la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra es presenten amb obres de Boccherini i Schubert; el jove Cosmos Quartet oferirà un programa de cambra amb quartets de Schubert, Bartók i Beethoven; el pianista Joaquín Achúcarro presentarà obres de Mozart, Beethoven, Mompou i Falla; el nou espectacle familiar de La Maquiné inspirat en l’univers del circ de Pablo Picaso, i el concert del Cor de Cambra del Palau de la Música amb La Caravaggia.

Clausura

L'Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival per clausurar la 39a edició amb un programa que inclou els Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov que interpretarà el pianista italià Giuseppe Andaloro.

Per altra banda, el Festival de Torroella de Montgrí aposta pel 'Fringe', plataforma que dona suport i difusió per als joves intèrprets emergents. En la seva 6a edició, del 18 al 21 de juliol, se celebraran una vintena de concerts gratuïts en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i de L'Estartit, d'una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa, i amb un repertori escollit pels intèrprets mateixos.

Festival "accessible"

La directora artística ha manifestat que aquest és un festival en el qual "el capital més important són les persones i si volem apropar a que tothom tingui accés a la cultura i que la música, i sobretot la clàssica es visquin a carrers, places i llocs singulars, s'ha de fer accessible". Per això, tenen preus de 15 amb un topall de 55 euros amb els descomptes pertinents. El pressupost de l'edició d'enguany és de 533.177 euros.
 
A la presentació, també hi ha participat Miquel Curanta, director del Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí i Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del festival.