Preacord per a l'ERO a la Torrot-Gas Gas de Salt

Redueix a 20 els acomiadaments i fixa indemnitzacions de 33 dies

Preacord per a l'ERO d'extinció a la fàbrica de motos Torrot-Gas Gas de Salt (Gironès). El comitè i la direcció han arribat aquest dimecres a un principi d'entesa, que no serà efectiu fins que el ratifiqui l'assemblea de treballadors.
El preacord inclou rebaixar a 20 els acomiadaments –inicialment, se'n preveien 24- i ofereix indemnitzacions de 33 dies per any treballat amb un topall de dotze mensualitats. En paral·lel, la direcció de la planta també s'ha compromès a contractar una empresa de recol·locació i a incloure dins una borsa tots aquells qui ara perdin la feina perquè, si més endavant la producció remunta, se'ls torni a contractar.
 
Torrot-Gas Gas, que arrossega un deute de 23 milions d'euros (MEUR), va presentar l'expedient després de patir una davallada de vendes de més del 50% durant el darrer exercici.
 
La d'avui era la quarta reunió que hi havia convocada d'ençà que el fabricant de motos va presentar l'ERO, i l'última abans no s'acabés el període per negociar l'expedient. Després que durant la darrera trobada no s'avancés, avui comitè i direcció han sortit de la sala amb un preacord.

Segons explica la secretària general de la Federació d'Indústria de la UGT a Girona, Isabel Martínez, el comitè s'ha avingut a acceptar la darrera proposta que els ha fet l'empresa. Torrot-Gas Gas ha proposat reduir a 20 els acomiadaments –inicialment, l'ERO en preveia 24- i ha incrementat les indemnitzacions per als afectats. Dels 27 dies per any que oferia, ara ha passat a 33 amb un topall de dotze mensualitats.

A més, Martínez concreta que la direcció de la fàbrica també s'ha compromès a contractar una empresa de recol·locació que atengui els qui ara perdin la feina. I en paral·lel, tots aquells a qui ara se'ls rescindeixi el contracte passaran a formar part d'una borsa. "L'objectiu és que, si l'empresa creix o té necessitats de producció, aquells qui ara vagin al carrer puguin recuperar la feina", ha concretat la secretària de la UGT.

L'assemblea, demà

El preacord per a l'ERO, però, no tirarà endavant fins que el ratifiqui l'assemblea de treballadors. Seran ells els qui votaran si avalen o no el principi d'entesa que han tancat comitè i direcció de Torrot-Gas Gas. L'assemblea s'ha convocat per demà a les tres de la tarda a la fàbrica de Salt.

En total, en aquesta planta l'empresa hi té una plantilla de 116 empleats. L'expedient de regulació d'ocupació afectarà, sobretot, aquells qui treballen a la secció de motos elèctriques (que es venen sota el segell de Torrot). La resta d'acomiadaments s'aplicaran a la part de plantilla que forma part de Gas Gas (que fabrica motos d'enduro i trial).
 
Segons apareix a la documentació de l'ERO, que la direcció va entregar al comitè, l'empresa arrossega un deute de 23 MEUR i durant el darrer exercici ha patit una davallada de vendes de més del 50% (passant dels 39,3 MEUR de facturació del 2017 als 22 de l'any passat).