Olòriz diu que el menjador social La Sopa de Girona està saturat i aviat serà 'insostenible'

El regidor demana a la Generalitat que impulsi una xarxa de centres d'acolliment a ciutats mitjanes

La Sopa fa cent anys que es dedica a atendre els més desfavorits donant-los menjar i sostre. Actualment, té capacitat per atendre 54 persones -que s'hi poden quedar a dormir- amb la condició que acceptin un pla de treball i, en cas de tenir alguna addicció, vulguin rebre tractament. Tots els llits estan plens ja que, segons ha explicat la directora del centre, Rosa Angelats, no es fixen períodes curts de temps per a la recuperació dels usuaris. "Els plans de treball poden anar de tres mesos fins a un any d'estada a la Sopa perquè volem assegurar-nos que quan marxen no tornen al carrer", ha explicat. Això fa que en algunes ocasions el centre no pugui acceptar algunes derivacions que es fan des dels serveis socials de persones que necessitarien estar-se a la Sopa.

Des de l'octubre, la Sopa disposa d'un centre de dia que permet donar menjar, dutxes i aixopluc durant el dia (és obert de 8 a 21h) a persones que habitualment viuen al carrer que no estan disposades o no es troben en condicions d'abandonar l'addició a les drogues o l'alcohol o que estan afectats per trastorns mentals. El centre té capacitat per a 30 persones però la mitjana d'usuaris és de 45. "Ja ens ha quedat petit", ha reconegut Angelats. A més, les 13 places en pisos tutelats també estan plenes.

Per tot plegat, el regidor de Serveis Socials de Girona, Joan Olòriz, ha assegurat que la situació de la Sopa serà "insostenible" en els propers dos o tres anys si no s'impulsen canvis des de l'administració. Olòriz ha explicat que només Barcelona i Girona disposen d'equipaments públics on es dóna una atenció integral als sense sostre i que això genera un "efecte crida". El regidor ha explicat que a la Sopa s'atenen ciutadans de molts punts de Catalunya que arriben a Girona perquè saben de l'existència del centre d'acolliment.

Olòriz ha fet una crida al nou Govern de CiU a impulsar una xarxa de centres d'acolliment a les ciutats mitjanes de Catalunya per tal de garantir una atenció als sense sostre i persones en situacions d'exclusió social. La Sopa té un pressupost de més d'1 MEUR del qual actualment la Generalitat n'aporta 120.000 euros. Olòriz ha explicat que encara no s'ha acordat amb el nou Govern l'aportació que es farà al nou centre de dia que, de moment, està afrontant el Consorci de la Sopa.

Detecció de falsos indigents

Olòriz ha presentat les xifres de la memòria de la Sopa del 2010. Entre el recull de dades destaca que s'han atès 107 persones al carrer, la majoria homes que presenten sovint problemes d'alcoholisme o algun trastorn mental fruit d'estar al carrer. Olóriz ha explicat que el nombre d'immigrants que viuen al carrer ha baixat. De fet, al 2009 s'havien detectat puntes de 200 persones que vivien al carrer.

La crisi econòmica també ha generat alguns fenòmens nous com el de persones que viuen dins el seu cotxe. Es tracta només de quatre o cinc casos de persones que s'instal·len al polígon industrial de l'Avellaneda.

Olòriz també ha explicat que treballen conjuntament amb la Policia Local per detectar "falsos indigents". L'ajuntament s'ha trobat amb intents d'algunes xarxes mafioses de portar persones a Girona per tal que pidolin pels carrers de la ciutat. Algunes vegades s'han trobat que ho fan acompanyats per nens. El regidor ha manifestat que es tracta d'un fenomen "puntual però repetitiu".

Un cop es detecten els possibles casos, un educador va a parlar amb la persona en qüestió i li ofereix anar al centre de dia. Si el transeünt no ho accepta i fuig de males maneres és, segons ha explicat Olòriz, una mostra que està pidolant per extreure'n algun benefici per a la xarxa mafiosa. Es tracta de persones nòmades que, en ser detectades i notar la pressió de l'ajuntament i la policia, acostumen a fugir a una altra ciutat. "El control que estem fent evita que el fenomen es cronifiqui a la ciutat i la societat criminalitzi tothom que està al carrer", ha explicat Olòriz.