Girona estrena el nou centre de dia 'La Sopa' amb 30 places per persones sense llar

L'equipament té capacitat per a 30 persones i s'afegeix a les altres 70 places que té el centre d'acolliment

La remodelació del centre d'acolliment es va iniciar amb la compra de l'edifici adjacent que ha permès ampliar les instal·lacions i eliminar barreres arquitectòniques. La Sopa és l'únic centre públic de les comarques gironines que dóna assistència als sense sostre i aquelles persones que necessiten menjar, dutxar-se o, simplement, escalfar-se perquè viuen al carrer.

Actualment, l'edifici té cinc plantes i té una capacitat per acollir unes 80 persones. A més, també disposa de pisos tutelat on hi viuen unes altres 20 persones. No tothom pot estar-se a la Sopa de manera il·limitada. Als transeünts se'ls demana que vulguin deixar les drogues i l'alcohol i acollir-se a un pla de treball per tal de reinsertar-se a la societat. Amb l'ampliació, s'han creat dues places més per al centre de treball fins arribar a les 50 places.

'Amb l'ampliació podríem haver crescut amb llits però no ho hem considerat prioritari', ha declarat l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, que valora molt positivament l'aposta per un centre de dia. Aquest espai culmina la tasca que fan els educadors als carrers on detecten les persones transeünts i els sense sostre i els ofereixen la possibilitat d'anar a passar una estona a la Sopa, dutxar-se, escalfar-se i menjar calent. 'Aquest centre ens dóna una via més per aconseguir la seva reinserció', ha remarcat el regidor de Serveis Socials, Joan Olóriz.

Per la seva banda, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha felicitat tots els voluntaris que hi ha darrere del centre i tot el personal laboral per ser un dels pocs centres al país que han apostat no només per la via assistencial sinó que hi ha tot un pla per a la reinserció de les persones que passen per la Sopa.

Només al 2009, la Sopa va atendre a nivell assistencial 945 persones, en la seva majoria homes (851) i dels quals un 68% eren d'origen immigrant. En el servei de menjador es van servir 66.177 àpats i 19.400 entrepans. L'any passat, els educadors van atendre al carrer 210 persones. Ara, amb la posada en marxa del centre de dia, se'ls explicarà que tenen l'opció d'anar a dutxar-se i a menjar calent a la Sopa.

Des de Girona, s'ha demanat en nombroses ocasions que altres ciutats de la demarcació també obrin centres de les mateixes característiques i que el Govern hi doni suport. La conseller d'Acció Social però ha confirmat que 'sobre la meva taula no hi ha cap projecte' i ha dit que és l'administració local qui ha de fer el primer pas i que després s'hi sumarà el Govern.

La inversió d'aquesta remodelació i ampliació ha costat 1.745.000 euros, aportats per la Generalitata (57%), per l'Ajuntament de Girona (28%), el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (11,5%) i el Consorci la Sopa (3,5%).