Els candidats a l'alcaldia de Girona protagonitzen un agre debat

El bloc sobre la independència ha despertat les passions dels caps de llista

Els set candidats a l'alcaldia de Girona que avui han participat del debat organitzat per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) han protagonitzat un desagradable cara a cara en el primer bloc de la discussió centrat en com ha condicionat el procés sobiranista el dia a dia de la ciutat.

En una concatenació de crits, interrupcions i retrets, els partits independentistes (JxCAT, ERC i CUP) han intentat defensar la seva postura mentre que el bloc unionista (PSC, PP i C's) els ha llençat la cavalleria pel damunt titllant-los de "radicals", "irresponsables" i haver "dividit la ciutat". El canvi de nom de la plaça Constitució per u d'Octubre ha centrat el debat com a exemple de divisió entre els veïns.

La candidata del PP, Concepció Veray, ha acusat a l'actual alcaldessa, Marta Madrenas (JxCAT) de ser "el braç executor de Waterloo" i haver-se comportat com "una hooligan de l'independentisme". En la mateixa línia s'ha posicionat Sílvia Paneque (PSC) que l'ha titllat de "radical" i "irresponsable", mentre que Daniel Pamplona (Cs), ha parlat de "ultraindependentisme" i li ha dit a Madrenas "avui aquí caldria donar-li un megàfon en comptes d'un micròfon".

Per la seva banda Madrenas ha protegit la seva tasca al capdavant del consistori en matèria sobiranista assenyalant la "defensa dels drets i llibertats" dels gironins que ha protagonitzat i com el fet de governar en minoria l'ha dut a assolir "acords i consensos amb tots els grups polítics". Amb tot, Ayats ha recordat que en la composició municipal hi ha una àmplia i clara majoria independentista i que "els fets de l'1 d'octubre són el més clar exemple de radicalitat". Salellas ha recordat com el que "realment ha trencat molts lligams a la ciutat fou votar a favor del 155" i ha desgranat com al seu entendre la sobirania "també s'assoleix deixant que la ciutadania decideixi sobre urbanisme, educació i salut".

Les interpel·lacions i interrupcions han estat la tònica constant, no només entre candidats, sinó també entre el públic present que cridava i picava de mans com si d'un plató de Mediaset es tractés. L'acústica de la sala i el pèssim funcionament dels micròfons tampoc han ajudat a poder fer un correcte seguiment de les intervencions, convertint el debat en una olla de grills.

Model turístic

Un altre dels blocs s'ha centrat en debatre sobre el model turístic de la ciutat. Paneque, Veray, Ayats i Pamplona han coincidit a dir que calia descentralitzar el Barri Vell i donar més cobertura a la resta de barris de la ciutat, potenciant alguns punts d'interès com la Torre de Taialà o bé el castell de Montjuïc. Salellas ha volgut posar incís en la problemàtica que suposen al seu entendre els pisos turístics, reclamant-ne una moratòria mentre que Madrenas ha volgut posar de relleu la redacció del pla estratègic de turisme que s'ha començat a aplicar.

Habitatge social

Els candidats també han apostat per promoure l'habitatge social. En aquest sentit, Paneque ha lamentat que s'hagin aturat les polítiques que els socialistes havien promogut en matèria d'habitatge i Veray ha recriminat a Madrenas que el pla local d'habitatge no sigui una realitat. Madrenas li ha respost que s'hi està treballant i que s'està elaborant una diagnosi.

Salellas també ha demanat més recursos per a l'oficina municipal d'habitatge i ha posat com a proposta sancionar els fonts voltor i els bancs que tenen pisos buits a la cituat. Ayats també ha apostat per estimular l'oferta d'habitatge de lloguer. Pamplona, per la seva banda, també ha dit que calen pisos però ha criticat que en els darrers anys no s'ha fet "pràcticament res".

Madrenas ha posat sobre la taula la necessitat d'impulsar un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè l'anterior data del 2002. El cap de llista d'ERC li ha recriminat per què no ho ha fet fins ara. Les formacions també han demanat desencallar alguns dels projectes que fa anys que estan sobre la taula, com ara el pla de les Pedreres o el de la Devesa. També han situat com a prioritat completar la reforma de la carretera Barcelona o del cinema Modern.