Ferran Adrià: 'Mai la cuina tradicional havia rebut tant de suport de tothom'

Xefs de l'alta gastronomia participen en els actes de clausura del 75è aniversari de l'Hotel Terraza de Roses

La cuina tradicional catalana no està en perill i pot conviure perfectament amb la provinent d'altres cultures i també amb la d'alt nivell. Així ho considera el xef d'El Bulli, un dels màxims referents de la gastronomia d'avantguarda. De fet, la classe mitjana ja busca una "informalitat còmode fora dels grans restaurants del món", i a part de mantenir la cuina de sempre també recorre "als restaurants xinesos, japonesos o italians", ha exemplificat Adrià.

D'altra banda, el reconegut cuiner ha tret dramatisme al tancament d'El Bulli com a restaurant, ja que "estem amb el cap posat al nou projecte". Ha reflexionat que faran que s'acompleixi "el somni de qualsevol", que és estar dos anys i mig "fent el que agrada, quan agrada, a on agrada i per a qui agrada". Per tant, "no hi haurà cap pena", ja que "no es tracta que tanqui el restaurant per vendre'l a mans estrangeres", ha exemplificat, sinó per fer "un projecte meravellós".

"El turisme s'ha adonat que hi ha una gastronomia d'alt nivell"

Per la seva banda, el xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha reflexionat que la gastronomia ha canviat molt, fins a arribar al "moment dolç" actual. "Hem aconseguit una gastronomia molt potent a nivell mundial", ha afegit, remarcant que el turisme, que tradicionalment estava atret "pel sol, la platja o els recursos històrics", a poc a poc "s'ha adonat de la gastronomia d'alt nivell" que hi ha al país. "Ho hem de fer valer tot junt i projectar-ho cap a l'exterior i el futur", ha subratllat Roca.

Sobre l'evolució de la cuina, Roca considera que ho ha fet gràcies a "l'inconformisme i el diàleg amb la ciència, i que ens adonéssim que tenim un territori privilegiat". "Això ha fet de la cuina d'aquí un recurs potentíssim", ha sentenciat.

Roca i Adrià han fet aquestes declaracions en el marc de la clausura del 75è aniversari de l'emblemàtic Hotel Terraza, de Roses. Han participat en un passeig en vaixell on un centenar de persones han degustat garoines i sardines, i en un col·loqui sobre l'evolució de la cuina els darrers 75 anys juntament amb els xefs Juan Mari Arzak (restaurant Arzak) i Pedro Subijana (restaurant Akelarre). A la tarda seguiran els actes de cloenda amb la taula rodona "Cafè, copa i puro", on participaran Pere Cornellà, Josep Roca, Juli Soler i Anna Espelt.