Simulen una alarma nuclear dins el congrés Nacional d'Urgències i Emergències a Blanes

Es tracta d'un taller pràctic per mostrar els protocols a seguir als 350 participants del Congrés Nacional d'Urgències i Emergències

L'escenari reconstruït era el d'un accident en una carretera comarcal entre un furgó que transportava bidons de matèries perilloses i un grup de ciclistes. Com a conseqüència de la topada, també s'hi ha vist implicat un autocar amb passatgers que ha bolcat després d'intentar esquivar-los. El balanç era de 20 ferits de diferent consideració i l'activació del Pla Especial de Transport de Mercaderies Perilloses de Catalunya (TRANSCAT) en fase d'emergència, en tractar-se d'un vessament tòxic.

Per atendre als ferits, s'hi han desplaçat sis dotacions de Bombers, entres elles el Furgó de Risc Químic; vuit ambulàncies; un Punt Mèdic Avançat (PMA) i l'estació de descontaminació química i radiològica del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM); una Unitat Mòbil de Coordinació de Protecció Civil (CECAT) que és el centre de gestió de les emergències des d'on es coordinen els diferents cossos. En total, més de 150 professionals, a banda de la policia local i Mossos d'Esquadra en l'organització del taller i la seixantena de voluntaris, entre ells els figurants en l'accident.

Un exercici pràctic per als assistents al congrés

Fins a quatre vegades s'ha repetit l'exercici per tal que els 350 assistents al Congrés Nacional d'Urgències i Emergències poguessin seguir amb detall tots el passos en els cinc escenaris diferents. Una bona oportunitat per tenir "formació complementària" i que vegin, de primera mà "els protocols d'actuació molt similars a un accident real", explica el director de Planificació i Desenvolupament de la Corporació de Salut de Maresme i la Selva, Xavier Conill.

Un dels punts que ha generat més expectació ha estat la instal·lació de l'estació portàtil de descontaminació massiva radiològica, nuclear, biològica i química més important de Catalunya, la RNBQ, que permet descontaminar unes 160 víctimes en una hora, a raó d'unes onze cada 3-4 minuts, el temps estipulat en aquests casos. L'estació consta de tres mòduls -dos laterals i un de central. Als laterals, hi ha muntat un arc de cinc dutxes per on passen les víctimes que poden caminar i que són supervisades pels professianals, mentre que el mòdul del centre està destinat a les víctimes "no vàlides", que van en llitera, i que han de ser descontaminades pels mateixos professionals sanitaris.

El cap de la unitat de serveis preventius del SEM, Jaume Gil, explica que a l'estació hi ha unes fitxes informatitzades que especifiquen quina solució química s'ha de posar a l'aigua per fer la descontaminació, un cop analitzat el producte tòxic, així com la simptomatologia dels afectats.

El taller-pràctic ha clausurat el XVIII Congrés Nacional d'Urgències i Emergències organitzat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències, que s'ha celebrat els dies 23, 24 i 25 de març a Blanes (Selva).