Girona instal·larà 32 desfibril·ladors als carrers de la ciutat per casos de parades cardíaques

La capital se suma al projecte de Dipsalut per convertir la demarcació en el territori cardioprotegit més important del món

Entre una parada cardíaca i el moment de la mort transcorren deu minuts. Una intervenció en aquest període de temps és vital per poder salvar la vida a la persona que pateix l'aturada. Amb l'objectiu de situar el més a prop possible de les víctimes un aparell capaç de fer la primera intervenció, la Dipsalut ha emprès un projecte per instal·lar 650 desfibril·ladors arreu de la demarcació.

Fins al moment, aquest organisme de la Diputació de Girona ha rebut peticions de 206 municipis gironins per tenir aquests aparells. Un d'ells és Girona que en podrà posar al llarg d'aquest 2011 fins a 32 al carrer i deu més als vehicles de la policia i protecció civil. Cada aparell -amb els costos d'instal·lació i manteniment- val 2.700 euros que corren a compte de la Diputació.

Segons ha explicat el degà de la facultat de Medicina de Girona, Ramon Brugada, el funcionament és molt senzill ja que l'aparell és automàtic i, per tant, 'no pot fer mal a ningú'. Segons ha explicat, només obrint la caixa que guarda el desfibril·lador ja s'activa una senyal que avisa al Servei d'Emergències Mèdiques, malgrat la persona que en fa ús també l'ha d'avisar per telèfon a través de 112. Llavors, la màquina va donant instruccions a través d'una gravació. Després de col·locar els elèctrodes al cos de la víctima, el desfibril·lador calcula automàticament -no s'ha de prémer cap botó- si cal o no fer la descàrrega.

Segons ha explicat el director del Dipsalut, Josep Marigó, els desfibril·ladors fan una fotografia a cada persona que en fa ús per evitar així bretolades. A més, també ha explicat que el Dipsalut es fa càrrec de la defensa jurídica dels vianants que facin ús de la màquina per si alguna víctima decidís emprendre alguna acció legal en contra d'ell. Marigó però ha indicat que enlloc del món on es fan servir els desfibril·ladors s'han donat aquests casos de denúncies.

Cada any a Catalunya perden la vida més de 3.000 persones per mort sobtada cardíaca. La mort sobtada cardíaca afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible.