Caritas de Girona preveu que molta gent aprendrà català per obtenir el certificat d'arrelament

L'entitat creu que la mesura del Govern farà que més nouvinguts aprenguin l'idioma

egons l'entitat Càritas de Girona, la nova mesura del Govern de la Generalitat que aposta perquè el català sigui determinant per aconseguir el certificat d'arrelament, farà que més persones nouvingudes s'apuntin als tallers d'acollida lingüística i cultural. L'entitat, però, ha matisat que el català ha de ser determinant 'però no excloent'. El responsable dels tallers d'acollida lingüística, Ezequiel Mir, ha assegurat que el que pretenen és ajudar a certificar l'esforç que fan les persones nouvingudes. 'Nosaltres volem ser una força més, en català', ha precisat Mir.

Precisament, aquest divendres Càritas i l'Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca (ACEFIR), han signat un conveni de col·laboració per al foment de la llengua catalana entre la població nouvinguda.

Més de 700 nouvinguts han après el català

Durant el curs 2009-2010, Càritas ha alfabetitzat en català més de 700 persones nouvingudes. En total 326 dones i 377 homes. Un xifra menor al curs passat que es va enfilar fins als 839 alumnes. Aquesta disminució l'atribueixen a la crisi econòmica ja que diversos immigrants han retornat als seus països d'origen i també per la proliferació de noves estratègies migratòries, com ara el trasllat a països tercers. Tot i això, enguany preveuen un augment i que el nombre es torni a situar en els 800.

L'entitat compta amb una trentena de grups d'aprenentatge en quinze poblacions de la Diòcesi de Girona: Salt, Girona, Palol d'Onyar-Vila Roja, Tordera, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella de Mar, Figueres, Roses, La Bisbal d'Empordà, Palamós, Olot, Vilobí d'Onyar i la Cellera de Ter.

Segons ha explicat Mir, les nacionalitats dels nouvinguts que s'apunten als tallers d'acollida lingüística i cultural són molt diverses, tot i que les més nombroses són la marroquina, amb un 42%, les procedents de l'Àfrica subsahariana, també amb un 42%, seguides de les llatinoamericanes, amb només un 8%. La presidenta d'ACEFIR, Rosa Falgàs, ha assegurat que els nouvinguts procedents d'Orient són els que els costa més entendre la importància d'aprendre el català

Un únic mètode publicat per alfabetitzar en català

Falgàs, a més, ha destacat que una de les mancances més importants que hi ha per alfabetitzar en català és que no hi ha mètodes publicats. 'La nostra Associació va publicar l'any 2004 el primer i únic mètode per ensenyar a les persones analfabetes la llengua catalana', ha explicat la presidenta d'ACEFIR. Segons ha dit, hi ha molts mètodes per aprendre català amb estudis però gairebé no n'hi ha per persones analfabetes.