Mig centenar de treballadors de Caixabank es concentren a Girona contra l’ERO

Demanen que el tancament d’oficines no impliqui el trasllat forçós

Mig centenar de persones s'han concentrat avui durant mitja hora a l'exterior de la seu central de CaixaBank a Girona, situada al carrer Migdia. Els treballadors han expressat la seva preocupació per la mobilitat fins a 100 quilòmetres de l'actual lloc de treball. En aquest sentit, han assenyalat que tant podrien ser traslladats a Barcelona, amb bones comunicacions, com a altres municipis on hi ha més d'una hora de trajecte des de Girona, com per exemple, Cadaqués o Puigcerdà.

Aquest dimecres direcció i sindicats s'han tornat a reunir. És la primera trobada després de les vacances de Setmana Santa i des que el passat 11 d'abril Caixabank retirés les 2.157 sortides forçoses. La direcció de l'entitat, però, continua mantenint la mobilitat obligatòria per als treballadors fins a 100 quilòmetres del seu actual lloc i que, segons els representants sindicals, els pot obligar a canviar de ciutat de residència i facilita una "purga de plantilla". Així mateix, Caixabank també continua plantejant altres mesures que poden afectar les funcions dels treballadors com l'ampliació de les oficines Store, l'eliminació de les sots-direccions i l'ampliació a 36 mesos per consolidar un càrrec.

Altres condicions que planteja la direcció, segons els sindicats, són canvis d'horari, pitjors condicions per promocionar i rebaixes de salaris per a les noves incorporacions.

Fonts sindicals van valorar que l'entitat retirés les sortides forçoses però va considerar aquesta mesura "insuficient". Per la seva banda, l'entitat els va assegurar que la majoria de canvis de lloc de treball seran "voluntaris".

A més, els representants sindicals consideren que les condicions que ofereixen per als treballadors que vulguin sortir voluntàriament són pitjors que en les acordades en els ERO del 2013 (2.600 persones) i el 2015 (700 persones) i avisen que "ni de llarg" s'arribarà als 2.157 baixes voluntàries.

En la Junta General d'Accionistes de principis d'abril celebrada a València, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, va assegurar que s'hi "deixaria la pell" en la negociació amb els sindicats per "portar-la a bon port" i va insistir que sobraven uns 2.000 treballadors.

El pla estratègic de Caixabank preveu el tancament de 800 oficines fins al 2021 en el marc d'un procés de transformació de la relació amb el client. L'entitat vol accelerar la transformació digital i aposta per un model d'oficina 'store', que vol augmentar fins a les 600 en tres anys. A banda, mantindrà la xarxa rural d'oficines amb 1.100 establiments.

Així doncs, Caixabank justifica la necessitat de l'ERO per adaptar-se als nous temps. Els acomiadaments afecten un 7,3% de la plantilla i inclou 1.913 treballadors de la xarxa d'oficines i 244 de serveis de suport. L'ajust de personal previst per l'entitat no afectarà als treballadors de la demarcació de Barcelona ni els dels serveis centrals.