L'Associació de juristes en defensa de la llengua critica la sentència del TSJC

Inicia la campanya 'No canviem de llengua' · Toni Strubell (SI) titlla l'acte del tribunal de 'vandalisme' · La CUP es mobilitzarà

L'Associació considera que el TSJC fa una 'dubtosa interpretació' de la funció de les mesures cautelars, en favor de la llengua castellana, com si existissin possibles perjudicats i danys d'impossible reparació pel fet que les administracions usin la llengua catalana com a preferent.

Així mateix, es mostra totalment contrari a la mesura i consideren que prejutgen la resolució de fons, 'cosa impròpia d'una resolució cautelar', amb una 'interpretació interessada i parcial de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), sense tenir en comte la Llei de Política Lingüística de 1998, la Carta Europea de les Llengües regionals o minoritàries o la Declaració Universal de Drets lingüístics', que obliguen a les autoritats estatals a adoptar les mesures de protecció de la llengua pròpia del territori.

En defensa dels seus arguments, els juristes conviden la ciutadania a saber que en el propi Estatut d'Autonomia, validat pel TC, es reconeix el dret d'opció lingüística que tenen tots els ciutadans d'aquest país per tal de triar la llengua en què volen ser atesos, de la mateixa manera que les administracions públiques poden establir quina serà la llengua d'us normal de les seves actuacions ( articles 6 i 33).

Al seu parer, crida l'atenció que si majoritàriament els ciutadans d'aquest país usen el català com a llengua normal i preferent de comunicació, es constati que en l'àmbit de l'administració de justícia, que és la que dicta aquestes resolucions, només un 16% de sentències es dictin en llengua catalana.

Davant d'aquesta preocupant constatació, l'Associació de juristes en defensa de la llengua pròpia ha iniciat una campanya de sensibilització a favor de l'ús del català davant l'administració de justícia sota el títol 'No canviem de llengua', al web www.nocanviemdellengua.cat.

Un dels objectius d'aquesta campanya consisteix en copsar els casos en què no es respecti el dret d'opció lingüística triat per l'interessat per tal de prendre les mesures adients perquè aquest dret fonamental sigui respectat i restablert en tot moment.

És per això, que l'associació vetllarà perquè quan la Diputació de Girona faci el seu escrit d'al·legacions a la mesura cautelar en català, la resolució que es dicti pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sigui notificada a la Diputació de Girona en llengua catalana, doncs així ho recull l'Estatut i ho recorda el Tribunal Constitucional, independentment que sigui notificada en castellà a l'altre part si li pot crear indefensió.  

Strubell acusa el TSJC de vandalisme

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Toni Strubell, ha denunciat aquest matí que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi suspès quinze articles del reglament d’ús del català de la Diputació de Girona en el que ell ha qualificat com 'un nou intent d’extermini de la llengua catalana en l’àmbit de l’administració'.

Strubell ha relacionat que aquest anorreament del català de l'esfera pública 's’emmarca en la mutilació que va patir l’Estatut de Catalunya, a partir de la qual el català deixa de ser llengua preferent també en l’àmbit de l’ensenyament, on la interpretació de l’art.35 conclou que el castellà també serà llengua vehicular en aquest àmbit'.

Finalment, el diputat independentista gironí ha afirmat que 'des de Solidaritat Catalana per la Independència volem denunciar aquest nou acte de vandalisme contra la llengua catalana'. Per Strubell, l'únia garantia de supervivència de la nostra llengua és disposar d'un Estat català on la llengua catalana en sigui la única llengua oficial.

La CUP es mobilitza 

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona ha reclamat aquest matí a les institucions que facin un pas endavant en defensa de la llengua catalana i no permetin 'que les contínues agressions que pateix la llengua pròpia del país afectin a les polítiques de les institucions catalanes'. Amb tot, la formació independentista considera que és l'hora que la Diputació de Girona es declari insubmisa a la resolució del TSJC

Segons Carles Bonaventura, tercer de la llista de la CUP i representant de Reagrupament, 'cal que les institucions del país donin exemple  i no es facin enrere en el seu ús de la llengua i en la pràctica dels drets lingüístics de catalans i catalanes', ha dit.
 
D'altra banda, Jordi Navarro, alcaldable de la CUP a la ciutat, afirma que 'com en totes les altres ocasions en què la judicatura s'ha posat al costat del nacionalisme espanyol, com en aquest cas, els gironins i gironines sortirem al carrer'. En aquest sentit, Navarro ha confirmat que la setmana vinent la CUP convocarà un d'acte de rebuig a la sentència.