Milers de devots viuen la processó del Sant Enterrament a Girona

Per primera vegada han desfilat dones entre els Manaies

 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN

Puntuals a les nou del vespre els 120 manaies encarregats d'obrir la processó del Sant Enterrament han sortit de la Catedral de Girona. El so de les llances xocant contra el terra i el seu pas compassat ha marcat l'inici d'una marxa que ha congregat milers de persones. Aquest és, al costat de l'entrega i recollida del penó, un dels actes destacats de la Setmana Santa Girona.

Acompanyant les milícies romanes, més d'un miler de participants en aquesta celebració religiosa en la que és una de les representacions més nombroses de la ciutat de Girona. Les optiades del maniple i els èquites (soldats a cavall) han precedit els dotze passos i la Creu d'Improperis que formen la processó.

Tot plegat amb les vestes i caputxes que llueixen els confrares que porten els passos que expliquen la història bíblica de Crist. El primer, el que relata i escenifica l'arribada triomfal a Jerusalem, on és aclamat per milers de fidels.

A partir d'aquí, se succeeixen la resta d'escenes (entre les quals, l'Últim Sopar, la Caiguda, l'Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la Verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre). Una processó, la del Sant Enterrament, marcada pel recolliment i la solemnitat que acompanyen la llum tènue dels ciris i el so de les bandes de música.

Set dones manaies

Una de les novetats ha estat que per primera vegada les dones han desfilat entre la formació de manaies. En concret han estat set les que s'han posat l'armadura de romà i han obert la processó del 2019. Per primer cop, l'Anna González, l'Anna Bové, l'Alexandra Barriusso, la Julia Bayé, la Mariona Grau, la Melissa Terrón i la Laura Garcia han sortit vestides de romanes acompanyant els passos, i obrint la processó.

Aquest any, l'honor de custodiar i dur el penó dels Manaies ha estat per en Francesc Pèlach, un dels socis més antics de la confraria i que ha agafat el relleu del seu tiu, que havia estat bisbe i havia fet diverses missions al Perú.

L'actual bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha anunciat la sortida de les diferents confraries des de la Catedral i ha presidit la processó. Una processó, la del Sant Enterrament de Girona, que té les seves arrels a mitjans del segle XVI.