Desallotgen els animalistes que han ocupat l'escorxador de Riudellots més de deu hores

Els activistes s'han encadenat a la línia de producció i s'han endut set porcs

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat el centenar d'animalistes que han ocupat, durant més de deu hores, l'escorxador de Riudellots de la Selva. Els activistes han entrat a les instal·lacions cap a les tres de la matinada, s'han endut set porcs i s'han encadenat a la línia de producció.

Després que l'empresa interposés denúncia, els agents han negociat amb els activistes perquè deixessin la protesta però, finalment, els han hagut de treure.

Segons fonts policials, hi ha dos detinguts per resistir-se a l'actuació dels Mossos. '269 libération animale' reivindica l'acció de protesta i denuncien la matança d'animals. Friselva assegura que compleixen amb la normativa de benestar animal.

Assalt

Entre les dues i les tres de la matinada, més d'un centenar d'animalistes han entrat a l'escorxador i sala d'especejament de l'empresa Friselva a Riudellots de la Selva per protestar contra el sacrifici d'animals. Un cop dins, els activistes han "alliberat" set porcs i s'han encadenat a la zona de producció.

L'empresa ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra. Diverses patrulles han anat fins a l'empresa i, a partir de les tres de la matinada, els agents han començat a negociar amb els activistes per intentar que abandonessin voluntàriament la protesta. Al llarg d'hores de mediació, els animalistes s'han negat a marxar de l'empresa pel seu propi peu.

Per això, cap a les deu del matí, els Mossos han començat a desallotjar-los. Els agents han hagut de trencar les cadenes i els cadenats amb les quals els manifestants s'havien lligat en filera a l'interior.

Segons confirmen els Mossos d'Esquadra, els activistes s'han resistit passivament al desallotjament excepte dos que han acabat detinguts per resistir-se al desallotjament. Els hi atribueixen delictes d'atemptat a agent de l'autoritat i resistència. En total, els agents han identificat 126 persones.

L'ocupació ha durat més de deu hores i el desallotjament ha acabat a la una de la tarda quan els manifestants han començat a sortir de l'empresa custodiats pels Mossos. Els agents han identificat tos els activistes, la majoria de nacionalitat francesa però també n'hi han d'origen alemany, belga i espanyol. Els Mossos instrueixen l'atestat policial, que enviaran al jutjat.

Accions directes

L'acció, reivindicada per '269 Libération animale' busca denunciar la matança d'animals als escorxadors. "És una acció directa perquè som activistes animalistes i pensem que no hi ha suficient sensibilització pública, hem d'actuar i prendre mesures allà on s'oprimeixen els animals", ha explicat un dels activistes a la sortida, Johan Martínez.

Els activistes asseguren que no temen les possibles conseqüències de l'acció. "Hem vingut aquí a lluitar, ens és igual el que passi amb la policia, només pensem en els animals i en defensar-los", ha afegit una altra animalista, Mia Scott.

Els animalistes asseguren que estan "orgullosos" amb l'acció perquè han pogut paralitzar l'activitat durant hores. "Ham bloquejat la producció i hem alliberat set porcs que ara estan en santuaris privats", concreta Martínez.

A més, adverteixen que aniran fent accions a diferents països europeus per donar "veu" als animals. "Els porcs pateixen, són éssers innocents que senten, que tenen personalitat i família i mereixen viure, les seves vides valen igual que les nostres", critica Scott.

Producció aturada

L'adjunta a gerència de Friselva, Àngels Serrat, subratlla que fins ara l'empresa no havia estat mai objectiu de col·lectius animalistes i recalca que tenen el certificat Aenor de benestar animals des del 2017. "Tenim uns estàndards de qualitat que hem de seguir i potser han estat ells els qui no ho han fet a l'hora d'endur-se els animals", exposa.

L'empresa ha assegurat que l'acció suposa un cop econòmic perquè durant pràcticament tot el dia no han pogut treballar. "A les quatre de la matinada s'incorporaven 150 treballadors que hem hagut d'enviar a casa i no hem pogut fer la nostra activitat", ha afirmat.

UP reclama garantir la "seguretat alimentària"

Unió de Pagesos ha demanat a l'administració que "faci complir la normativa de bioseguretat i seguretat alimentària" davant de l'acció que els animalistes han fet a l'escorxador. El sindicat alerta en un comunicat que la presència de persones "no autoritzades i sense cap control" en instal·lacions ramaderes "pot representar un alt risc" per a la seguretat alimentària i el benestar dels animals. El sindicat també recorda que no és la primera vegada que passa perquè el 18 de març un grup de persones va entrar en una granja de porcs de Sant Pere de Vilamajor.