La segona edició del festival de dansa Girona en moviment, organitzat per l’Associació Cultural David Rodríguez i la Fundació Oncolliga Girona a benefici dels malalts de càncer, se celebrarà del 4 al 7 de juliol i tindrà com a novetat la programació de dues funcions de la gala solidària “Catalunya dansa contra el càncer” i l’estrena d’una producció pròpia que uneix la dansa contemporània amb les havaneres. El festival, que va néixer el setembre de l’any passat, té la voluntat de consolidar-se com a esdeveniment cultural i solidari a la ciutat, amb la col·laboració d’institucions i empreses patrocinadores.
En aquesta línia, els organitzadors fan una crida als gironins de totes les edats, siguin ballarins o no, a apuntar-se al moviment contra el càncer participant en l’espot promocional del festival, que es rodarà el pròxim 20 d’abril a la ciutat. L’objectiu és omplir de gent el Pont de Pedra de Girona a partir de les 5 de la tarda per enregistrar l’escena final del videoclip. Tots els interessants es poden posar en contacte amb l’organització a través del correu electrònic info@gironaenmoviment.com per saber-ne més detalls.
Espectacles, cursos i ball al carrer
El festival manté, com a espectacle principal, la gala solidària “Catalunya dansa contra el càncer”, protagonitzada per ballarins catalans i internacionals que triomfen professionalment en companyies d’arreu del món que enguany serà al Teatre Municipal de Girona. Arran de l’èxit de públic de la primera edició, però, aquest any s’han programat dues funcions de la gala, una el dissabte dia 6 de juliol (20.30 h.) i l’altra l’endemà, diumenge (19.00 h.). La programació inclou també una producció creada expressament per al festival, amb la col·laboració del grup d’havaneres Port Bo i Open Mouvement Centre de Danse, de Suïssa. L’espectacle “Mare vull ser pescador” es representarà a l’Auditori de la Mercè (4 de juliol – 21.00 h.) i anirà precedit d’una conferència sobre la meditació com a dansa interior. Les entrades per a tots els espectacles ja son a la venda al web.
Torna també el programa Ballem!, amb cursos de dansa clàssica i contemporània de diferents nivells, a càrrec dels ballarins que participen a les gales solidàries, i una jornada de Benestar que inclourà classes de ioga, tai-txí i pilates; i com a novetat s’inclou un taller infantil per a nens de 6 a 10 anys que té com a objectiu fer-los descobrir els secrets i la màgia del ballet. Les incripcions ja estan obertes al web del festival. Igual que en el cas dels espectacles, tot el que es recapti amb les inscripcions als cursos i tallers es destinarà íntegrament a la Fundació Oncolliga Girona. La dansa també estarà present al carrer, amb espectacles i tallers gratuïts per a tots els públics.
Escoles col·laboradores
Com a novetat d’aquesta edició, s’ha creat la figura d’Escola Col·laboradora, amb l’objectiu d’involucrar-hi els centres on s’estan formant els futurs ballarins. Els centres que vulguin ser Escola Col·laboradora del festival hauran de fer una aportació de 60€ a la Fundació Oncolliga Girona per ajudar a cobrir una part dels costos de producció del festival (lloguer d'espais, transport i allotjament d'artistes, etc.) i, a canvi d’aquesta aportació solidària, els seus alumnes podran inscriure’s als cursos i tallers de les jornades Ballem! a un preu reduït, a més d’altres avantatges.
La primera edició del festival benèfic Girona en moviment, celebrada a principis de setembre del 2018, es va tancar amb un gran èxit de públic i amb una recaptació neta de 10.000 euros per a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines a través dels serveis que ofereix la Fundació Oncolliga Girona. El festival va tenir un antecedent l’any 2017, amb la celebració de les gales “Ballarins gironins junts contra el càncer” al Teatre de Bescanó, amb les quals es van recollir 7.500 euros.