Palamós comença una temporada de creuers de rècord amb l'escala inaugural del Marella Explorer 2

La Generalitat està amatent a les conseqüències del 'Brexit'

  • Un turista prenent el sol al primer creuer de la temporada a Palamós. ACN
    Un turista prenent el sol al primer creuer de la temporada a Palamós
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

Ruta inaugural pel Mediterrani que, al seu torn, també serveix per donar el tret de sortida de la temporada de creuers a Palamós. El Marella Explorer 2 ha atracat a les vuit del matí al port baix-empordanès, procedent d'Ajaccio (Còrsega). Porta 1.600 turistes a bord (majoritàriament, britànics) i 800 tripulants. S'hi estarà amarrat fins a les cinc de la tarda, quan enfilarà la darrera escala del viatge.

El creuer, reformat aquest any, fa la seva primera ruta després que la companyia l'hagi posat al dia. Va salpar el 2 d'abril de Palma de Mallorca, on tornarà demà per acabar ruta. Al llarg d'aquests dies, a més de Còrsega, també ha passat per ports italians (Sardenya, Nàpols i Civittavechia).

El Marella Explorer 2 té una eslora de 246 metres i una mànega de 32. Disposa de 907 cabines, nou restaurants, deu bars i una piscina. Es va construir el 1995 i, d'ençà de finals de l'any passat, forma part de la flota de Marella Cruises. Al llarg d'aquesta temporada, el creuer farà fins a cinc escales al port de Palamós.

Un 18% més de creueristes

Coincidint amb l'escala inaugural, el gerent de Ports de la Generalitat ha lliurat una mètopa commemorativa al capità del vaixell. Joan Pere Gómez ha destacat que la temporada que comença avui serà de rècord per als ports de la Costa Brava.

En total, Palamós rebrà 46 escales –les mateixes que l'any passat- però creixerà fins a un 18% en creueristes. Se n'esperen fins a 54.000. "A més, durant els darrers deu anys, hem tingut un creixement sostingut de l'11%, la qual cosa demostra que el port es consolida dins la indústria creuerística", ha concretat Gómez.

El gerent també ha volgut subratllar que aquesta temporada també suposa un pas més cap a la desestacionalització. "Només al mes de maig tenim 11.000 creueristes, i això demostra la potència d'aquest port", ha afirmat Joan Pere Gómez. En la mateixa línia també s'ha expressat l'alcalde de Palamós, Lluis Puig, que també ha recordat que "un gran percentatge dels creueristes" consumeixen al municipi. "I això, sobretot, es nota durant els mesos que no són temporada alta", ha dit.

Fins a 60.000 creueristes

Aquest 2019, els ports de Palamós i Roses preveuen rebre fins a 60.000 passatgers al llarg de la temporada (que es tancarà el 28 d'octubre). En total, durant aquests mesos hi haurà deu línies de creuers que atracaran a la Costa Brava, de les quals un 70% són de luxe (tot i que es preveu que el 87% dels turistes viatgin en companyies de categoria estàndard).

Pel què fa a procedències, un 77% dels passatgers seran del Regne Unit, un 11% de l'Amèrica del Nord i un 3% d'Alemanya. El gerent de Ports, Joan Pere Gómez, ha admès que cal apostar per diversificar mercats. "Com es diu tradicionalment, no es poden posar tots els ous al mateix cistell, i per tant seguirem treballant en la línia d'obrir-nos a nous països; però també és veritat que hem de seguir cuidant els turistes britànics, perquè ells han estat els qui realment van obrir el port de Palamós a la indústria creuerística", ha afirmat.

Amatents al 'Brexit'

Per últim, el gerent de Ports també ha explicat que la Generalitat està amatent a les conseqüències que pugui tenir el 'Brexit'. Gómez ha dit que, a hores d'ara, aquestes són impossibles de calcular pel què fa als propers anys, però que per a aquesta temporada no cal patir. "Per part nostra, en principi a Palamós no hi ha d'haver cap canvi ni ens ha d'afectar en res, perquè aquest és un port escala, a diferència de Palma de Mallorca, Marsella o Barcelona que són ports base", ha dit el gerent de Ports.

"Ara bé, el que podria passar d'aquí a un, dos o tres anys si realment el 'Brexit' s'acaba materialitzant, això no es pot dir", ha subratllat Gómez. I ha conclòs: "Realment, ni el mateix govern britànic ho sap".