El Trueta ja tracta pacients que pateixen una anomalia al cor que provoca infarts cerebrals

És la causa més freqüent d'ictus en persones joves

La Unitat d'Hemodinàmica del Trueta ha començat a tractar pacients que tenen una anomalia al cor, anomenada foramen oval permeable (FOP), que provoca infarts cerebrals. L'anomalia provoca una comunicació entre el costat dret l'esquerra del cos i els estudis científics revelen que es tracta de la causa més freqüent d'ictus entre persones joves. El tractament preventiu evitar que el FOP pugui originar un altre episodi d'infart cerebral en un futur i se centra en pacients menors de 55 anys. L'hospital va fer els dos primers tractaments la setmana passada.
El foramen oval permeable és una anomalia molt habitual i es calcula que una de cada tres persones sanes ho pateix. D'entrada no té importància però els estudis científics revelen que el fenomen està estretament lligat als ictus perquè en un de cada tres casos d'infart cerebral, els pacients –normalment de menys de 55 anys- ho pateixen.
 
EL FOP es produeix durant el període fetal perquè forma part del recorregut de circulació de la sang del fetus i permet que la sang s'oxigeni. En la majoria dels casos, però, el "camí" es tanca després del part perquè ja no és necessari. Tot i així, en una de cada tres persones el canal es manté obert però amb una mida petita i sense importància.

En els últims anys, s'ha detectat que hi ha determinats FOP que presenten característiques peculiars i que estarien lligades als ictus en persones joves.

Segons les dades recollides al Registre d'ictus del Trueta, un de cada sis pacients és menor de 55 anys i un de cada tres té aquesta anomalia. Segons els estudis que es duen a terme a la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia del Trueta, que atén un 600 casos a l’any, les causes que han originat l’ictus en aquest grup de pacients joves són diverses, tot i que la més freqüent és l'embolisme cerebral associat al FOP.

El seu diagnòstic i tractament, però, permet prevenir l'aparició d'un nou infart. En la majoria de pacients, el tractament més adequat i senzill consisteix en l'antiagregació amb àcid acetil salicílic, que evita que es formin nous coàguls i, per tant, que es repeteixi l'ictus. Però en alguns pacients, cal un tractament més intens, que consisteix en l'oclusió percutània del FOP per part dels cardiòlegs hemodinamistes.

La Unitat d'Hemodinàmicca del Trueta ha creat un equip de treball amb especialistes de neurologia i cardiologia que valoren conjuntament els pacients i determinen quina és el millor tractament. La setmana passada es van fer els primers tractament d'oclusió al centre i a partir d'ara no caldrà derivar als pacients que requereixin aquest tractament a altres hospitals.