Sant Hilari instal·larà dues òlibes al campanar de l'església com a mesura ambiental

S'espera que matin 2.500 ratolins l'any

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm (Selva) ha decidit instal·lar una parella de pollets d'òlibes al capdamunt del campanar de l'església. Aquesta acció és conseqüència de la ponència que va presentar el biòleg  Jordi Baucells sobre els “Beneficis i sinergies de la biodiversitat en els ambients urbans. Criteris per a la gestió de l’equilibri en l’ecosistema urbà” en la III Jornada Tècnica de la Càtedra de l’Aigua. Amb tot, l'objectiu és que ajudin a matar uns 2.500 ratolins a l'any, fet que comportarà una reducció de l'ús de verí al municipi.

L’acció, que tindrà lloc d’aquí a uns 10 dies, ha despertat l’expectació i entusiasme dels alumnes de 4rt de Primària de les escoles del poble que podran seguir l’evolució dels pollets i de tot el procés a través d’una webcam que s’instal·larà a la caixa. Precisament Baucells, va fer una presentació audiovisual als alumnes explicant les raons per les quals l’Ajuntament ha decidit instal·lar la parella de pollets.

La instal·lació dels pollets és el resultat de la feina feta en els darrers anys per l’Ajuntament en matèria de medi ambient i la seva voluntat de compartir-ho amb altres municipis. Sant Hilari és capdavanter en solucions innovadores de control biològic com és la utilització d’insectes depredadors per eliminar plagues i la creació d’hotels d’insectes per assegurar la seva permanència. La previsió és arribar a tenir en el municipi un total de 100 caixes-niu per insectívors petits, 5 caixes-niu per a xots, 3 Hotels d’insectes,  20 caixes-niu per rat-penats, 2 caixes per òlibes, 3 refugis per carnívors (fagines i/o geneta) i 5 menjadors per esquirols.

L'acció també s’emmarca en la implementació de la nova marca turística i la definició del municipi com a rebost de les Guilleries, també pel que fa a la seva natura excepcional. Natura que s’integra en el poble en el disseny de jardins, fent servir plantes autòctones, i en el tractament del què ja hi ha. En aquest sentit, cal senyalar també la innovació en el sistema de podes dels arbres i la reutilització de les restes i, molt especialment, l’eliminació dels herbicides nocius als espais municipals. Totes aquestes mesures, entre d’altres com el porta a porta, fan d’aquest municipi un referent important en la lluita per millorar el medi ambient.