Sea Electric Waves, obtenir energia elèctrica gràcies a la força de les onades del mar

L'empresa catalana idea un sistema per a espigons i ports que genera l'electricitat que gasten 75 persones en un any

Des de fa un mes i mig, en un dels calaixos flotants del dic de recer de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s'hi ha instal·lat una mena de plataforma. Cada vegada que les onades del mar topen contra la caixa de ferro, se sent un soroll com de motor. És el que fa la turbina quan agafa l'aire que es desplaça i el transforma en energia elèctrica.

Aquesta plataforma forma part d'un prototipus que ha desenvolupat -i patentat- l'empresa catalana Sea Electric Waves. Aprofitar l'embat de les onades per obtenir energia no és nou però, en aquest cas, la veritable innovació és que no cal instal·lar les turbines a mar obert.

I és que el sistema que ha creat l'empresa catalana està específicament pensat per muntar-se en espigons, calaixos flotants i esculleres dels ports. És a dir, a tocar de la costa. Segons concreta el gerent de Sea Electric Waves, Xavier Tous, això suposa 'grans estalvis'.

D'entrada, perquè tant la instal·lació com el manteniment són més senzills. Per fer-se'n una idea, instal·lar un sistema d'aquests a cadascun dels 20 calaixos que hi ha davant el port de Sant Feliu costaria al voltant d'un milió d'euros. 'Més o menys, si cada vegada que es construís un dic o una escullera s'hi invertís un 20% més, ja es pagaria el cost d'instal·lació', indica el gerent.

A més, un altre dels avantatges és que l'energia que es genera es pot bolcar més fàcilment a la xarxa. 'Amb les boies i plataformes, molt sovint cal tirar cables submarins; amb aquest sistema, no', indica Tous. Per últim, aquesta nova tecnologia també allarga la vida útil dels calaixos flotants i espigons, perquè part de l'energia dels embats del mar s'absorbeix i no pica contra la roca o el formigó.

Sea Electric Waves, creada el 2008, porta un any desenvolupant aquest sistema. El projecte té un cost d'uns 50.000 euros i compta amb la col·laboració i el suport de la UPC, de l'enginyeria Anortec i de l'agència de la Generalitat ACC1Ó.

35.000 quilovats per any

El prototipus instal·lat al port de Sant Feliu de Guíxols ha permès provar, per primer cop, aquesta tecnologia sobre terreny, gràcies a una autorització de Ports de la Generalitat. La turbina i el sistema es desmuntaran aquest març i, segons explica Xavier Tous, els resultats de la prova han estat satisfactoris: el sistema funciona.

De fet, s'ha permès demostrar que cada turbina pot generar 35.000 quilovats d'energia per any, 'que equival a l'electricitat que gasten 75 persones durant aquest temps'. El projecte es troba ara a la fase final d'R+D i, a partir d'aquí, es començarà a desenvolupar en ferm.

El gerent de Sea Electric Waves concreta que, més que per portar electricitat a les llars, el sistema es concep per abastir d'energia els ports. 'Com a generadors d'energies renovables, no té sentit transportar aquesta electricitat massa lluny del lloc on es crea', indica Xavier Tous.

De totes maneres, Xavier Tous ja alerta que les zones més rendibles on col·locar-lo es troben a altres indrets. 'Perquè sigui òptim calen onades d'un metre o un metre i mig, i això no es troba al Mediterrani', indica el gerent. I hi afegeix: 'Els llocs més adients són els que es troben a tocar de l'Atlàntic o el Cantàbric'.

De fet, l'energia elèctrica que es podria produir amb les onades del mar té un gran potencial de futur, especialment als països que tenen una gran longitud de costa, com ara el Regne Unit, Austràlia o els Estats Units. A l'estat espanyol hi ha més empreses que desenvolupen sistemes per transformar l'energia cinètica de les onades en electricitat -com Hidroflot i Pipo Systems-, però es basen en instal·lar la tecnologia a mar obert.