Acord entre Catalunya i França per impulsar noves tecnologies en energies renovables

Una de les finalitats de l'acord és aprofundir en la recerca tecnològica de nous materials de la construcció més eficients

  • Un moment de la presentació de l'acord, en el marc de la conferència internacional DERBI 2010 a Perpinyà © ACN
    Un moment de la presentació de l'acord, en el marc de la conferència internacional DERBI 2010 a Perpinyà © ACN
  • Parc eòlic © ACN
    Parc eòlic © ACN

En el marc de la conferència internacional DERBI, dedicada a les energies renovables, els clústers del sector de l'energia solar han signat un acord que els permetrà emprendre projectes conjuntament i impulsar el sud d'Europa dins el sector de les energies renovables, liderat actualment per països centreuropeus. Catalunya té actualment una forta dependència energètica d'altres països productors ja que el 81% de l'energia que consumeix no es genera al territori, mentre que a la resta de països de l'Europa dels 25 el nivell de dependència és del 53%.

Per això, el clima mediterrani ofereix a Catalunya i altres territoris com la regió Llenguadoc-Rosselló l'oportunitat de generar energia a través del sol i del vent. Amb la finalitat d'impulsar aquest sector, el clúster DERBI ( Dévéloppement des Énergies Renouvelables dans le Bâtiment et l'Industrie) i Secartys- Solartys –una unió d'empreses sense ànim de lucre que representa 1.200 indústries a nivell estatal del sector de la tecnologia i les energies solars, entre d'altres- han arribat a un acord de col·laboració.

Aquesta aliança ha de permetre intercanvis d'estudiants, professorat i becaris entre les universitats catalanes i de la Catalunya del Nord i també accedir a instal·lacions conjuntes a França o tercers països. A més, unirà els dos clústers en la recerca de noves tecnologies que millorin l'eficiència d'aquestes noves energies.

Materials de construcció més eficients

Concretament, el conseller Huguet ha detallat que una de les principals finalitats de l'acord és aconseguir aprofundir en la recerca tecnològica de nous materials de la construcció més eficients. 'Les cases han estat construïdes en els darrers 40 anys amb criteris estètics sense tenir en compte aspectes climàtics de les cases mediterrànies d'abans', ha indicat el conseller que per això ha recalcat que cal ser 'capdavanters' en la investigació d'aquests nous materials que permetin a les llars estalviar energia i, no només això, sinó que es puguin convertir també en fonts generadores d'energia. Segons ha recordat Huguet, entre un 30% i un 40% de les emissions de CO2 a l'atmosfera provenen de les llars. 'Aquesta és la gran línia d'investigació que el sud ha d'aportar', ha manifestat.

'El sud d'Europa va amb una mica de retràs respecte el nord en el camp de les energies renovables i aquesta aliança és positiva per recuperar la velocitat perduda', ha indicat el conseller que creu que apostar per projectes solars al nord d'Àfrica és un altre dels objectius que ha de perseguir l'aliança.

Catalunya compta amb 93 enginyeries repartides pel territori català que es dediquen a l'obtenció d'energia a través del sol. Tot i tractar-se d'un sector relativament jove, l'energia solar registra resultats positius ja que la seva producció s'ha doblat cada dos anys en els darreres exercicis.

D'altra banda, el conseller ha animat les empreses catalanes d'energia solar a establir-se a Perpinyà –on se centralitza el clúster DERBI- per aconseguir un NIF francès i així beneficiar-se de les avantatges fiscals i legals que aquestes empreses gaudeixen a l'estat francès i que, segons ha dit Huguet, no poden aconseguir a Catalunya.

Posteriorment, el conseller Huguet també ha inaugurat la conferència internacional DERBI 2010, que va néixer ara fa quatre anys i des de llavors ha organitzat prop de 720 trobades de nogoci, ha sumat més de 3.200 assistents de 40 nacionalitats diferents i més de 400 interventors.