Condemnen només per maltractament l'acusat de violar, retenir i amenaçar la parella a Figueres

Es conclou que les agressions sexuals continuades "no han quedat acreditades"

L'Audiència de Girona ha condemnat a 1 un any de presó per maltractament en l'àmbit de la violència domèstica l'acusat que s'enfrontava a una pena de 14 anys i mig per violar contínuament la parella, retenir-la al domicili on convivien a Figueres i amenaçar-la.

La sentència conclou que "no ha quedat acreditat" que, al llarg de la relació de tres anys, la denunciant accedís a mantenir relacions sexuals amb el processat "per evitar que s'enfadés, la insultés o es posés violent".

A l'hora de dictar sentència, el tribunal exposa que el relat de la víctima té contradiccions "importants" que "no permeten" condemnar l'acusat per les agressions sexuals, la detenció il·legal i les amenaces. El condemnen perquè el 26 de setembre del 2017 va empènyer la dona i la va tirar a terra.

La fiscalia i l'acusació particular sol·licitaven una pena de 14 anys i mig de presó per un delicte continuat d'agressió sexual amb accés carnal, dos delictes d'amenaces, un de detenció il·legal i un delicte de maltractament en l'àmbit de la violència domèstica. No demanaven indemnització perquè la víctima hi va renunciar. La defensa, per contra, volia l'absolució.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona recull que la víctima va presentar denúncia el 27 de setembre del 2017 relatant que, durant els tres anys de relació sentimental amb l'acusat, havia accedit a mantenir relacions sexuals contra la seva voluntat. Ho feia, indicava, per "evitar que s'enfadés, la insultés i es posés violent".

També detallava que havia rebut amenaces de l'acusat i que el dia abans d'interposar la denúncia la va retenir a casa i no la deixava marxar.

El tribunal conclou que aquestes acusacions "no han quedat acreditades" i absol l'acusat dels delictes d'agressió sexual, amenaces i detenció il·legal. La sentència subratlla que els delictes sexuals es perpetren en un "context de clandestinitat" i n'hi pot haver prou amb la declaració de la víctima –i corroboracions perifèriques- per enervar la presumpció d'innocència.

Tot i això, exposa que el relat de la víctima ha de complir uns requisits com ara que no hi hagi voluntat de venjança o de perjudicar el processat, que la declaració sigui creïble o que hi hagi persistència en la incriminació. És en aquest darrer aspecte on la sentència considera que la víctima ha incorregut en "contradiccions" al llarg del procediment que impedeixen declarar els fets com a provats.

La sentència posa el focus en una contradicció, al seu parer, "molt important". Assenyala que en un primer moment va dir que l'acusat "no exercia violència física ni la intimidava" però posteriorment va relatar "episodis de violència on ell s'enfadava, llançava coses i l'amenaçava a través de terceres persones".

"Sorgeix aquí el dubte essencial, perquè difícilment es comprèn que, no existint cap tipus de restricció, intimidació o agressió física per accedir a mantenir relacions sexuals, no es comprèn que no formulés denúncia durant tres anys", argumenta el tribunal. Al judici la víctima va assegurar que l'acusat fins i tot l'agredia sexualment mentre dormia però el processat va dir que "mai" havien tingut relacions sexuals sense el consentiment de la denunciant.

Condemnat per maltractament

La sentència recull que sí que ha quedat provat que el 26 de setembre del 2017 la parella estava al domicili de Figueres on convivien, van discutir i van començar a forcejar. Durant la disputa, el processat va empènyer la víctima i la va tirar a terra. El tribunal subratlla que l'informa d'atenció a urgències recull que la dona va patir com a lesions equimosis als dos avantbraços i va necessitar set dies per curar-se.

Per això, el condemnen a 1 any de presó per un delicte de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere. A més, li prohibeixen tenir armes durant dos anys i no es podrà apropar a menys de 200 metres de la víctima durant el mateix període de temps.