El Fòrum Gastronòmic més internacional tanca portes amb la voluntat d'obrir-se més a l'exterior

Els germans Roca clausuren l'esdeveniment amb una sessió innovadora sobre els valors que centren la seva cuina

Tot i que fins demà no es donaran a conèixer les xifres definitives, la magnitud dels números que mou el Fòrum Gastronòmic parla per ella mateixa: 15.000 metres quadrats de superfície, quatre dies intensos, 131 activitats, 154 ponents, gairebé 300 expositors i 1,3 milions d'euros (MEUR) de pressupost.

Però el Fòrum Gastronòmic no mou només això, sinó que també esdevé un gran punt de trobada dels xefs més reconeguts. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Sergi Arola, els germans Roca, el pastisser francès Christophe Adam, el cuiner americà Charlie Trotter o Frank Cai, del Hilton de Pequín, són alguns dels referents culinaris que s'han deixat veure a Girona.
.
L'esdeveniment culinari que ha portat a Girona les primeres espases de la cuina ha tancat aquest dimecres les portes de la seva edició més internacional. I és que, apart dels xefs que han passat pels escenaris, aquest 2011 el Fòrum també ha comptat amb l'assistència -com a públic- de cuiners i grups de països com Portugal, França, Argentina, Mèxic o Anglaterra.

'La valoració que fem del Fòrum, recollint tant la que ens fan els visitants com els expositors, és altament positiva; no només perquè s'ha consolidat a Girona, sinó perquè també ho ha fet com un veritable esdeveniment de referència gastronòmica', concreta Pep Palau.

Cita única

L'artífex del Fòrum Gastronòmic ha qualificat com a 'única' aquesta gran cita per als amants dels fogons i tot el que s'hi relaciona. 'Hi ha molta vida, hi ha comerç, negoci i transacció; les millors empreses vénen a exposar i els professionals de la cuina saben que aquí hi trobaran els petits productors i les innovacions del sector', ressalta Pep Palau.

El Fòrum més internacional, doncs, tanca les portes amb la satisfacció d'haver fet els deures. Però també ho fa amb una clara voluntat: obrir-se encara més a l'exterior i assolir veritable difusió internacional. Tot i això, per arribar-hi, els seus organitzadors tenen clar que els cal recolzament institucional.

'A una empresa privada li costa molt més, però amb el suport adequat aconseguirem aquesta dimensió, i podrem apropar a Girona gent d'arreu del món', ha declarat Pep Palau. L'organitzador del Fòrum també ha avançat que, tot i la crisi econòmica, el dinamisme d'aquests quatre dies prova la salut del Fòrum Gastronòmic.

De fet, ja se'n té assegurada una nova edició per al 2013 (la de l'any vinent, es farà a Santiago de Compostel·la perquè les dues ciutats es van alternant). A més, ja hi ha expositors que han avançat la seva presència i -fins i tot- han demanat més espai d'estand.

Clausura amb gust gironí

Per a la sessió de clausura del Fòrum Gastronòmic, la sala simfònica de l'Auditori ha tingut un aroma clarament gironí. Damunt de l'escenari, i en presència d'un auditori d'unes 500 persones, els tres germans Roca han fet una sessió innovadora, diferent de les que havien portat a terme fins ara.

L'eix central del seu discurs han estat els valors que centren la seva cuina, revestits amb demostracions culinàries dels plats que han anat sorgint a partir de cadascun dels seus ideals. La importància de la família, la proximitat, el respecte, el rigor sense rigidesa, la sensibilitat, la gràcia o -per damunt de tot- la màgia han estat alguns dels conceptes que han gestat les cèlebres receptes d'El Celler de Can Roca. Això sí, sense oblidar que la creativitat comporta risc i que, fins i tot, a l'hora d'innovar en el món de la gastronomia no totes les idees arriben a bon port (o plat, en aquest cas).

Entre d'altres, damunt de l'escenari, Joan, Josep i Jordi Roca han anat desgranant receptes, en un diàleg entre ells tres, i conformant un suculent àpat. Entre d'altres, han explicat receptes tan sorprenents com l'albercoc caramel·litzat, les ostres amb destil·lat de terra, la flor de carxofa o el xai amb pa amb tomàquet. Per postres, i perquè no manqui el sentit de l'humor, Jordi Roca ha elaborat el seu cèlebre 'Gol de Messi'.

Record emotiu al xef de Can Fabes

Aquest 2011, el Fòrum Gastronòmic també ha tingut un record a la figura del xef de Can Fabes, Santi Santamaria, mort dimecres passat d'un infart. Minuts de silenci, crespons negres i -sobretot- una sessió emotiva de cuina a càrrec del codirector del restaurant, Xavier Pellicer, han servit per homenatjar el primer cuiner que va aconseguir tres estrelles Michelin de Catalunya.